USA vil diskutere boikott av Beijing-OL

Neste års vinter-OL vil gjøre Beijing til første by som har avholdt sommer- og vinter-OL. Før den tid vil diskusjonene om en eventuell boikott av lekene fortsette. Foto: Andy Wong / AP / NTB
Neste års vinter-OL vil gjøre Beijing til første by som har avholdt sommer- og vinter-OL. Før den tid vil diskusjonene om en eventuell boikott av lekene fortsette. Foto: Andy Wong / AP / NTB Foto: NTB

USA skal ta opp boikott-spørsmålet i forbindelse med neste års OL i Kina. Presset på landet har økt på grunn av anklager om brudd på menneskerettighetene.

– Det er absolutt noe vi ønsker å diskutere, sa talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet Ned Price tirsdag.

Senere gjentok han at USA ikke vil komme med en kunngjøring angående lekene i Beijing nå og skrev på Twitter: «2022 er fortsatt et stykke unna, men vi vil fortsette å jobbe tett med våre allierte og samarbeidspartnere for å definere vår felles bekymring og tilnærming (til OL).»

Aktivister og flere republikanske politikere har i økende grad tatt til orde for boikott. President Joe Biden og hans administrasjon har flere ganger holdt døren åpen for å boikotte OL uten å ha kunngjort en bestemt retning.

Bakgrunnen er anklagene om at Kina har internert over 1 million uigurer og medlemmer av andre muslimske minoriteter i leirer i Xinjiang vest i landet.

Kinesiske myndigheter avviser anklagene om tvangsinternering og tvangsarbeid. De sier leirene er opprettet for å gi uigurene utdanning og bedre økonomiske vilkår, samtidig som de skal bidra til å bekjempe ytterliggående islamisme.

Personvernpolicy