Ishockeyherrene til VM uten nedrykksfare: – Betryggende

Landslagssjef Petter Thoresen har gått over et år uten å samle sine elever.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Landslagssjef Petter Thoresen har gått over et år uten å samle sine elever. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk ishockey har hatt en svært spesiell sesong, og mange stiller rustne til VM-oppkjøringen. Landslagssjefen er lettet over at det ikke er risiko for nedrykk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

VM på A-nivået spilles i Latvias hovedstad fra 21. mai, og Petter Thoresen har ikke mer en halvannen måned på seg til å forberede laget til mesterskap.

Han har ikke fått samlet gjengen siden februar i fjor og legger bak seg et år han beskriver som «helt dødt» i landslagssammenheng.

Like over påske blir det imidlertid fart på sakene igjen. En rekke VM-aktuelle spillere samles til treningsleir på Lillehammer, og der skal de oppholde seg i drøyt tre uker.

– Ingenting er spikret 100 prosent i disse dager, men vi starter en samling rett etter påske med is- og fysiske treninger og internkamper. Vi hadde ønsket å spille treningskamper mot Sverige og Finland, men jeg tviler på at det går, sier Thoresen til NTB.

– Vi har selvfølgelig ikke noe gunstig utgangspunkt, men jeg tror vi må snu på tankegangen og se på det positive: At vi har et VM to måneder foran oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke nedrykk

For de norske ishockeyherrene er ofte VM-drømmen å komme seg videre til kvartfinalene, mens kravet er å unngå nedrykk fra A-nivået. Ettersom VM i B-divisjonen ble avlyst på grunn av koronasituasjonen, slipper man å frykte det sistnevnte i år.

– Det er faktisk ganske betryggende, i og med at spesielt vi i norsk hockey har hatt en så annerledes sesong. Det passer bra at vi ikke har det hengende over oss, sier Thoresen.

Ishockeysesongen i Norge ble stoppet i januar og kom aldri i gang igjen. De hjemlige spillerne har dermed ikke spilt kamper på lang tid, og flere av dem har ikke kunnet trene med kontakt de siste ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle de vi konkurrerer mot, spiller nå og har spilt hele sesongen, påpeker landslagssjefen.

Rekordtidlig avreise

Han har tatt ut en bruttotropp på 55 spillere med en miks av rutine og unge, lovende karer. Thoresen synes at spillerne virker motiverte nå som de har et klart mål å trene mot. Men er halvannen måned nok tid til å gjøre laget VM-klart?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi får færre treningskamper enn vi er vant til, og de kampene er viktige for oss. Men jeg tror ikke det er lurt å være for negativ. Vi må se framover. Vi er i den situasjonen vi er i, og kanskje skal vi ha fokus på at vi er heldige som får spille et VM, sier landslagssjefen.

For å få best mulige forberedelser, reiser den VM-aktuelle troppen rekordtidlig ut av Norge. I starten av mai settes kursen mot Danmark

– Der blir det to-tre kamper mot Danmark, og så reiser vi rett derfra til Riga, der vi spiller to treningskamper til. Og deretter tar vi ut VM-laget, forklarer Thoresen.

Stjernene aktuelle

Samlingen på Lillehammer kommer til å starte med hjemlige spillere. Etter hvert som tiden løper, og proffspillerne ute i Europa blir ferdige med sluttspill og sine klubbsesonger, vil stadig flere spillere slutte seg til den norske VM-leiren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra før har Thoresen fått forfall fra den rutinerte og sentrale backen Alexander Bonsaksen på grunn av en hofteoperasjon. Foreløpig har Thoresen ikke fått «VM-nei» fra noen flere.

– Jeg vet ikke 100 prosent om alle blir med. Noen er i tenkeboksen på grunn av skader og slikt, men ingen flere har sagt «nei, takk».

USA-proffene Mats Zuccarello og Mathias Emilio Pettersen er også tatt ut i troppen. Veien videre i sluttspillet vil avgjøre om de blir VM-klare.

Norge åpner VM-gruppespillet mot Tyskland 22. mai. Deretter venter kamper mot Italia, Finland, Canada, Latvia, USA og Kasakhstan.