Rørt Hans Christer Holund knuste alle i norsk VM-fest: – Det største jeg har gjort noen gang

Hans Christer Holund ble verdensmester for andre gang onsdag.
Hans Christer Holund ble verdensmester for andre gang onsdag. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans Christer Holund tok karrierens andre VM-gull da han slo knockout på konkurrentene på 15-kilometeren i Oberstdorf. Det ble trippelt norsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Simen Hegstad Krüger ble nummer to, mens VM-debutant Harald Østberg Amundsen tok bronse med fall. Dermed tapetserte Norge pallen, akkurat som de gjorde på herresprinten sist torsdag.

Med Holund og Krüger på toppen av resultatlistene ble det en jubeldag for Lyn, som fylte 125 år onsdag.

Holund tok sitt første VM-gull da han vant femmila i Seefeld i 2019. På fellesstarten med skibytte i Oberstdorf sist lørdag ble det bronse for romerikingen.

– Det er stort, det er stort, sa Holund mens tårene trillet i NRK-intervjuet etter målgang.

Pekte mot himmelen

– Det er nok det største jeg har gjort noen gang. Jeg hadde en god dag og klarte å gjennomføre deg jeg hadde planlagt. Jeg tok det veldig pent på førsterunden og gikk med god kontroll. Jeg gikk på følelser på sisterunden, og da får man litt ekstra energi, fortsatte Holund, som slet med å få ut ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Det ble trippelt norsk onsdag - Simen Hegstad Krüger ble nummer to, Hans Christer Holund vant gull, mens Harald Østberg Amundsen vant bronse. Foto: Terje Pedersen / NTB
Det ble trippelt norsk onsdag - Simen Hegstad Krüger ble nummer to, Hans Christer Holund vant gull, mens Harald Østberg Amundsen vant bronse. Foto: Terje Pedersen / NTB

Han pekte opp mot himmelen etter triumfen, men ville ikke si noe mer om hvorfor han gjorde den gesten etter målgang.

– Jeg var veldig nær ved å legge opp i 2012/13, så jeg hadde ikke vært her om det ikke hadde vært for Lyn. Jeg burde kanskje ikke stått her i dag, men det er veldig mange som har hjulpet meg på veien. Jeg vil dedikere dette gullet litt ekstra til alle som står bak.

– Fantastisk dag

Onsdag var han hele 20,2 sekunder foran lagkamerat Krüger, mens Østberg Amundsen var 35,6 sekunder bak vinneren.

– Det er en helt fantastisk dag. Holund er bare i en egen klasse i dag. Det er bare å ta av seg hatten. Jeg er utrolig fornøyd med sølv, sa Krüger til NRK.

– Jeg skjønner absolutt ingenting. Det er helt uvirkelig, sa Amundsen om sin bronsemedalje.

Forhåndsfavoritt Aleksandr Bolsjunov så lenge ut til å kjempe om gullet, men russeren stivnet fullstendig på tampen og endte utenfor pallen.

Sjur Røthe, på forhånd en av de største norske medaljekandidatene, skuffet noe og endte på 6.-plass. Han var 55,3 sekunder bak Holund.

Martin Johnsrud Sundby gjorde en kjempeinnsats og var til slutt 55,9 sekunder bak vinneren i mål. Det var sesongens beste renn av Johnsrud Sundby, som ble nummer sju.