Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes tok gull på lagsprinten i VM

Erik Valnes og Johannes Klæbo gikk inn til gull under finalen i lagsprint langrenn for menn under VM på ski 2021 i Oberstdorf, Tyskland. Foto: Lise Åserud / NTB
Erik Valnes og Johannes Klæbo gikk inn til gull under finalen i lagsprint langrenn for menn under VM på ski 2021 i Oberstdorf, Tyskland. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en kjempeavslutning gikk Johannes Høsflot Klæbo inn Russland og sikret VM-tittel i lagsprint sammen med Erik Valnes i Oberstdorf.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed fortsatte Klæbo en total sprintdominans i verdensmesterskap og OL. Han og makker Valnes (sølv bak Klæbo i individuell sprint tidligere i VM) var bare best i solsteken i Oberstdorf.

Seieren ga Valnes hans første VM-tittel etter to forsøk.

– Dette betyr så mye for meg. Jeg er verdensmester, sa en rørt Valnes i et intervju på stadion.

– Det er en nydelig dag. Kroppen funket bra, og Johannes er i superslag som vanlig. Det er så herlig, fortsatte han til NRK.

Dramatisk

Søndagens triumf kom etter en dramatisk avslutning. Russeren Aleksandr Bolsjunov gikk fra Valnes på nest siste etappe og sendte Gleb Retyvikh ut fire sekunder foran Klæbo.

– Det var tungt. Han franskmannen kom imellom. Jeg var litt pigg inn i sistebakken, men ble plutselig stiv over bakketoppen, sa Valnes.

Klæbo tok igjen Retivykh halvveis på sisteetappen og var overlegen i den siste bakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt enormt. Vi gjør en kjempejobb. Semifinalen var mer krevende enn finalen. I finalen var det løsere forhold som passet oss bra, sa Klæbo til NRK.

– Får det servert

– Det må bli terningkast seks for dette etter gull. Jeg er imponert av gutta mine, sa sprinttrener Aril Monsen til NTB etter seieren.

Han pekte på at Klæbo gikk en annen linje enn Retyvikh opp den siste bakken.

– Det er klart bedre gli der Johannes går. Han får det jo servert. Vi fikk høre av folk ute i løypa at det var godt føre der folk ikke hadde gått. De trenger nesten ikke fortelle slike ting til Klæbo, tilføyde han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klæbo gjentok bragden fra Seefeld for to år siden da han hadde med seg Emil Iversen på laget.

Søndag var det to 24-åringer som sikret gull foran tomme tribuner i Sør-Tyskland. Valnes har kommet inn i verdenstoppen i løpet av de to siste sesongene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem VM-gull

På ti VM-renn som senior står Klæbo med fem gull. Det er en seiersuttelling på 50 prosent.

Han har også allerede forsvart to av sine tre titler fra Seefeld-mesterskapet i 2019. Da gjenstår bare å vinne fredagens stafett for å kopiere gulltrippelen fra forrige VM.

I OL har Klæbo tre gull (to sprint og stafett) på fire konkurranser etter dominansen i Sør-Korea for tre år siden.

Klæbo gikk sitt beste distanserenn i mesterskap lørdag. Da kom han inn på fjerdeplass på tremila med skibytte. Russeren Aleksandr Bolsjunov vant foran tre nordmenn. Klæbo var med helt i toppen svært lenge i en meget krevende konkurranse.

Trønderen debuterte i VM i 2017 og fikk bronse (individuelt) og fjerdeplass (lagsprint) i Lahti-mesterskapet.