Tidligere Manchester United-spiller rammet av demens – advarer dagens fotballgenerasjon

Gordon McQueen spilte i alt 229 kamper for Manchester United mellom 1978 og 1985. Han har nå fått demens og familien advarer dagens fotballspillere mot vedvarende heading av ballen.
Gordon McQueen spilte i alt 229 kamper for Manchester United mellom 1978 og 1985. Han har nå fått demens og familien advarer dagens fotballspillere mot vedvarende heading av ballen. Foto: Phil Noble / AFP

Gordon McQueen (68) er diagnostisert med vaskulær demens. Skotten spilte godt over 200 kamper for Manchester United.

Det kommer fram i en uttalelse fra familien, ifølge Daily Mail.

«Som familie følte vi det var viktig å informere offentligheten, spesielt hvis det kan hjelpe andre i lignende situasjoner. Selv om det har vært tøft for oss å se han forandre seg, angrer han ikke på noen som helst når det gjelder fotballkarrieren. Han har levd livet ut til det fulle», står det i meldingen.

McQueen spilte i alt 229 kamper for Manchester United mellom 1978 og 1985. Han var med på laget som vant FA-cupen i 1983. Den tidligere midtstopperen ble engelsk ligamester med Leeds i 1974. For Skottland fikk han 30 kamper.

Heading i fotball og demens er blitt en stor diskusjon i England det siste året. 68 år gamle McQueen ber dagens generasjon være påpasselig.

«Han vil advare dagens fotballspillere mot at vedvarende heading av ballen fører med seg en stor risiko», står det i uttalelsen fra McQueen-familien.

Flere fra Englands VM-gullag i 1966 er rammet av hjernesykdommer senere i livet. Jack Charlton og Nobby Stiles døde av demens, og i fjor i høst ble det kjent at også Manchester United-legenden Bobby Charlton har fått påvist diagnosen.

Willie Stewart ved universitetet i Glasgow har tidligere lagt fram en studie som viser at fotballspillere har omtrent tre og en halv ganger større sannsynlighet for å dø av nevrodegenerativ sykdom enn resten av befolkningen.

Personvernpolicy