Solevåg ble Norges første verdensmester i slalåm på 24 år

Sebastian Foss Solevåg jubler av glede etter at gullet var et faktum. Foto: Torstein Bøe / NTB Foto: NTB

Sebastian Foss Solevåg klinket til med gull i den avsluttende VM-slalåmen i Cortina d'Ampezzo. På en norsk jubeldag tok Henrik Kristoffersen bronsen.

Solevåg kjørte en vanvittig finaleomgang etter å ha vært nummer tre etter første omgang. Det var sunnmøringens første individuelle VM-medalje.

– I dag griner jeg. Fy f …, sa Solevåg til NRK etter gullbragden.

– Dette var en bra dag for Norge som skinasjon. Vi viser at man kan være fra lille Norge uten så mye ressurser og fortsatt ta gull og bronse, fortsatte 29-åringen.

Tidligere i uken var han en del av det norske laget som vant lagkonkurransen i parallellslalåm.

Medalje i alt

Adrian Pertl ledet etter første omgang, og østerrikeren kjørte godt som sistemann ut. Men grønne tall ble etter hvert til røde, og til slutt endte han 0,21 sekunder bak Solevåg. Pertl måtte nøye seg med sølvet.

Kristoffersen kjørte seg opp fra sjetteplass til bronsen med en god 2. omgang. Det var Kristoffersens første VM-medalje i slalåm.

– Nå har jeg medalje i alle grener jeg kjører i både OL og VM, men først og fremst veldig bra av Sebastian. Han kjører utrolig bra i dag. Gratulerer, sa Kristoffersen til NRK.

– Jeg trodde ikke det var så bra da jeg kom i mål. Jeg gjorde et par feil helt på toppen, og jeg fikk det ikke helt til der det svingte litt mer. Men hallo, jeg fikk medalje. Pallen er pallen, la han til.

Reddet rekken

VM-gullet til Solevåg var det første til en norsk alpinist i slalåm siden Tom Stiansen i 1997. Inntil søndag var Lasse Kjus sølv fra 1999 den siste norske medaljen i disiplinen.

Norge har tatt minst én individuell medalje i hvert eneste alpin-VM siden 1989. Den rekken sto i fare under mesterskapet i Cortina, men suksessen på siste dag berget den.

Solevåg har vært med i verdenseliten over mange år, men først i vinteren har det løsnet på alvor. I januar tok han sin første verdenscupseier da han vant slalåmrennet i østerrikske Flachau.