Haaland og Dortmund senket av 17-åring

Erling Braut Haaland og Borussia Dortmund kom til kort mot Leverkusen og Jonathan Tah i tirsdagens toppkamp i tysk fotball. Foto: Martin Meissner, Pool via AP / NTB Foto: NTB scanpix

17-årige Florian Wirtz ble matchvinner da Leverkusen slo Borussia Dortmund 2-1 i tirsdagens toppkamp i Bundesliga. Erling Braut Haaland ble målløs igjen.

Dortmund ble overkjørt før pause, men overtok kommandoen i 2. omgang, utlignet og jaget et vinnermål. Så ble laget senket av en kontring. Thomas Meunier klarerte dårlig og mistet ballen til innbytter Patrik Schick, som kombinerte med kampens store spiller Moussa Diaby ute på siden. Inne i midten var Wirtz helt fri, og han scoret sikkert.

– Den andre omgangen var for åpen, men vi avsluttet bra, sa Leverkusen-trener Peter Bosz.

Leverkusen gikk i strupen på gjestene med svært høyt og aggressivt press, og hjemmelaget dominerte den første omgangen nesten fullstendig.

Leon Bailey og særlig Diaby var involvert i det meste Leverkusen skapte, og de samarbeidet om ledermålet i det 14. minutt. Etter et utspark fra Dortmund-keeper Roman Bürki slo Bailey en bakromspasning fra egen halvdel. Diaby løp fra hjemmeforsvaret og scoret mellom beina på Bürki etter en lekker førsteberøring.

Leverkusen hadde store sjanser til å øke ledelsen. Bürki reddet den største da Lucas Alario nikket etter forarbeid av Diaby på overtid i omgangen.

Viktig seier

Haaland hadde bare åtte ballberøringer i første omgang, men atskillig flere da Dortmund grep kommandoen i kampen etter sidebytte.

Jonathan Tah i Leverkusen-forsvaret forhindret flere ganger at ballen nådde nordmannen da lagkamerater prøvde å finne ham foran mål. I det 67. minutt burde nok Julian Brandt ha avsluttet selv fra god posisjon, men så Haaland i midten. Tah kom mellom.

Tre minutter senere nølte ikke Brandt da Dortmund erobret ballen høyt på banen. Skuddet fra 18 meter duppet inn i hjørnet. Da så det ut som gultrøyene var på vei mot tre poeng, men det var Leverkusen som fikk vinnermålet og overtok 2.-plassen på bedre målforskjell enn RB Leipzig. Dortmund er nå tre poeng bak Leverkusen og kan onsdag havne 10 poeng bak serieleder Bayern München etter halvspilt serie.

– Vi greier ikke å holde nivået oppe i 90 minutter. Mye kan skje på 17 kamper, men vi er for langt bak, sa Brandt.

Nordtveit-opptur

Håvard Nordtveit spilte den siste halvtimen da Hoffenheim knuste Hertha Berlin 3-0 på bortebane. Han kom inn for en skadd Kevin Vogt da gjestene ledet 1-0 og var på banen da Andrej Kramaric økte ledelsen to ganger.

Begge lag innledet kampen med en norsk landslagsspiller på benken, men Rune Almenning Jarstein ble som vanlig sittende på Hertha-benken kampen ut.

Hoffenheim skaffet seg avstand til nedrykksstreken og er nå fire poeng foran kvalifiseringsplass, ett poeng bak Hertha.

I de andre kampene tirsdag vant Borussia Mönchengladbach 1-0 over Werder Bremen og Wolfsburg 2-0 over Mainz. Bayern München og RB Leipzig er blant lagene som skal i aksjon onsdag. Etter de kampene ser serien halvspilt.