Internasjonale skirenn i Norge trenger karanteneunntak – kan få svar over helgen

Helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB.
Helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 30 internasjonale skirenn i Norge i mars er i fare som følge av gjeldende norske smittevernregler. Helsemyndighetene vurderer om det kan gis unntak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er allerede gitt en del unntak til toppidretten. Det er smittesituasjonen vi vil være i framover, og om de nye variantene av viruset etablerer seg i Norge, som vil være avgjørende for muligheten til å fortsette med den typen unntak, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

Han sier at råd til myndighetene kan komme raskt.

– Vi jobber med å se på toppidretten samlet. Vi driver med den endelige planleggingen av dette og vil gi våre råd til regjeringen. De vil komme på et egnet tidspunkt, sier Guldvog.

– Sannsynligvis blir dette blant rådene som kommer mandag, uten at jeg vil binde regjeringen i hva de velger å beslutte på ulike tidspunkt.

Skipresident Erik Røste sa til NTB i forrige uke at det må endringer til i smittevernprotollen for at rennene kan gå som planlagt. Skiforbundet har protokoller inne hos myndighetene og har en god dialog med dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røste håper på unntak

Åge Skinstad er medlem i verdenscupkomiteen i langrenn til FIS. Det internasjonale skiforbundet venter i spenning på en avklaring rundt karantenebestemmelsene.

– Vi er avhengig av at regjeringen løser opp karantenereglene. Det må gis unntak. Det har vært gjort før, og er også mulig å gjøre igjen. Det er få som er testet mer enn langrennsløperne i de siste ukene, opp mot hver tredje dag. Vi håper at det blir gitt unntak, og da kan vi arrangere langrenn i Holmenkollen og Lillehammer, sier Skinstad til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik situasjonen er i dag kreves det sju dagers karantene ved innreise hvis man kan vise til en negativ koronatest. Det vil si at løpere som går avslutningsdistansene under ski-VM i Oberstdorf helgen før Holmenkollen ikke vil rekke tremila eller femmila i Kollen med dagens regler.

Lytter til kommunene

Guldvog understreker at smittesituasjonen kan endre seg, men at man vil prøve å gi en foreløpig avklaring snart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I utgangspunktet ønsker vi at vi skal kunne ha slike arrangementer, gitt at det er lav nok smitteforekomst og kommunene er i stand til å håndtere smitte som måtte oppstå løpende. Tilbakemeldingene vi får fra kommunene blir helt avgjørende, sier han.

– Om det blir dramatisk smittespredning i en kommune hvor det er planlagt arrangement så kan det bli nødvendig å avlyse på veldig kort varsel, men vi ønsker å gi så god planleggingshorisont som mulig. Derfor er det viktig å treffe noen mer generelle betraktninger på et tidlig tidspunkt.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener at Norge vil være midt inne i smittebølge tre i februar-mars måned.

– Dette er problemstillinger vi jobber fortløpende med. Hvilke endringer eller justeringer som vil komme i ukene framover er for tidlig å si. Det avhenger av smittesituasjonen både i Norge og utlandet samt hvor godt karantenesystemene fungerer, sier Nakstad til NTB,

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til rennene som allerede er lagt til Norge har Lillehammer søknader inne om å få arrangerte deler av verdenscuprennene i Beijing som ble avlyst.

Dette er rennene som skal arrangeres i Norge:

Alpint i Kvitfjell (2):

6/3: Utfor menn

7/3: Super-G menn

Langrenn i Holmenkollen (4):

12/3: Sprint klassisk kvinner og menn

13/3: 30 km fri teknikk menn

14/3: 50 km fri teknikk menn

Hopp i Holmenkollen (5):

12/3: Kvalifisering menn

13/3: Lagkonkurranse menn, kvalifisering kvinner

14/3: Kvinner og menn

Lillehammer (4):

15/3: Kvalifisering kvinner og menn

16/3: Kvinner og menn

Trondheim (4):

17/3: Kvalifisering kvinner og menn

18/3: Kvinner og menn

Vikersund (3):

19/3: Kvalifisering menn

20/3: Lagkonkurranse

21/3: Menn

Kombinert i Holmenkollen (2):

13/3: Kombinert menn

14/3: Kombinert menn

Skiskyting i Holmenkollen (6):

18/3: Sprint kvinner

19/3: Sprint menn

20/3: Jaktstart kvinner og menn

21/3: Fellesstart kvinner og menn.