Høie trosset Guldvogs anbefalinger

<p>Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og helsedirektør Bjørn Guldvog på regjeringens daglige pressekonferanse om coronasituasjonen.</p>
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og helsedirektør Bjørn Guldvog på regjeringens daglige pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Helsedirektoratet mente Regjeringen burde oppheve karanteneunntak for idrettsutøvere. «Befolkningens helse bør prioriteres foran fotballkamper», mener Guldvog.

Dagbladet melder om en intern rapport i Helsedirektoratet der helsedirektør Bjørn Guldvog slakter karantenefritaksordningen for idrettsutøvere. De slipper karantene ved innreise fra røde områder i utlandet, i motsetning til befolktnignen ellers.

Helseminister Bent Høie og regjeringen valgte derimot å beholde unntaket, men med noen justeringer.

«Befolkningens helse bør gå foran»

Allerede 18. november anbefalte Helsedirektoratet Regjeringen om å skrote ordningen.

«Prioritering av befolkningens helse bør gå foran prioritering av denne typen arrangementer. Helsedirektoratet har et helhetlig ansvar for den nasjonale helseberedskapen. I lys av dette kan vi ikke, slik situasjonen er nå, anbefale noe som kan bidra til en økning i belastningen på den lokale helsetjenesten», skriver Helsedirektoratet i rapporten gjengitt av Dagbladet.

Problematikken ble soleklar da spillere fra det norske fotballandslaget reiste med rutefly ut av Norge etter å ha vært i nærkontakt med den coronasmittede spilleren Omar Elabdellaoui.

Får støtte fra FHI

«Situasjonen knyttet til utreise fra Norge ved karantene i forbindelse med landslagssamlingen i fotball sist uke var krevende. I denne sammenheng ble det synliggjort noen smittevernfaglige utfordringer som innebærer økt risiko for smittespredning mellom ulike land.», skriver de i rapporten og får støtte fra Folkehelseinstituttet (FHI).

«Om toppidrettsutøvere skal være en særgruppe som unntas innreisekarantene er mer en politisk beslutning enn en smittevernfaglig», skriver FHI i rapporten.

Også innad i klubblag i Norge har det vært smitteutbrudd. Både hos Brann, Strømsgodset og Viking har det blitt påvist smitte. Helsedirektoratet frykter i rapporten at man kan miste kontrollen i Norge, med den skjulte smittespredningen i landet.

Helsedirektoratet har ikke ønsket å kommentere saken ut over det som fremgår i rapporten.

Generalsekretær Karen Kvalevåg i Norges idrettsforbund sier til db.no at idretten vil etterleve myndighetenes regler og anbefalinger.

Personvernpolicy