Pelé feirer 80-årsdagen som sanger og låtskriver

Legenden Pelé fyller 80 år. Dagen blir markert uten en behørig feiring, men i stille og rolige omgivelser i hans hus ved stranda i byen Guarujá. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
Legenden Pelé fyller 80 år. Dagen blir markert uten en behørig feiring, men i stille og rolige omgivelser i hans hus ved stranda i byen Guarujá. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Det brasilianske fotballikonet Pelé feirer 80 år med å vise fram en ny og ukjent side av seg selv.

Fredag fyller fotballikonet 80 år, og i forkant av den store dagen sendte han en videohilsen til flere medier.

– Nå som jeg er 80, må jeg takke Gud for at jeg fremdeles har helsa og skarpheten, selv om jeg ikke alltid har intelligensen, fleipet han i videoen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Uansett hvor jeg kommer i verden, har jeg blitt tatt godt imot, dører har blitt åpnet for meg. Jeg håper at når jeg kommer til himmelen, mottar Gud meg på samme måte som alle andre ønsker meg velkommen takket være fotballen, sier jubilanten videre.

Ny sang

Nylig slapp Pelé en låt han har skrevet selv som han synger sammen med duoen «Rodrigo y Gabriela». Låten heter «Acredita No Véio», som oversettes til «Hør på den gamle mannen».

– Jeg har skrevet mange bøker, jeg har gjort mange mål, jeg har oppdratt barn, jeg har plantet mange trær. Det eneste som manglet var et musikalsk minne fra livet mitt, sier brasilianeren.

Låten ble skrevet allerede i 2005 med jazzmusikeren Ruria Duprat, men den mexicanske duoen Rodrigo og Gabriela har vært med på å fornye den.

Pelé sier at selve feiringen vil foregå på rolig vis – uavhengig av koronapandemien – som han foretrekker nesten hvert år.

Helseproblemer

Edson Arantes do Nascimento, som er hans fulle navn, har hatt flere sykehusbesøk de siste årene med forskjellige helseutfordringer. I 2019 måtte han på sykehus i all hast med nyreproblemer etter en sponsortur i Paris med blant andre fotballstjernen Kylian Mbappé.

Pelé har også hatt problemer med hoftene etter en operasjon. Det har ført til at han har problemer med å gå uten assistanse.

80-åringen har sjeldnere og sjeldnere vist seg i offentligheten de siste årene, selv før koronapandemien brøt ut i Brasil. Der har pandemien ført til 155.000 dødsfall, og bare USA er hardere rammet.

Rekorder

Mannen mange mener er den fremste fotballspilleren gjennom tidene, kan se tilbake på en karriere som, uavhengig av sin nye singel, låter fantastisk. På 1.363 kamper scoret han 1.279 mål, og han er fortsatt den eneste som har vunnet VM-gull tre ganger.

Han er fremdeles den yngste målscoreren på landslaget til Brasil (16 år og ni måneder gammel). I den gule drakta har han scoret 77 mål, en rekord som Paris Saint-Germains Neymar nærmer seg med sine 66.

At hans ferske karriere innenfor musikk starter nå, forklarer han slik:

– Jeg ville ikke at allmennheten skulle sammenligne låtskriveren Pelé med fotballspilleren Pelé. Det ville vært urettferdig. Fotballtalentet er en gave fra Gud, mens musikk bare er for moro skyld.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden