Håndballpresidenten reagerer på at norske utøvere sier nei til OL-markeringer

Et ikonisk øyeblikk fra 1968. Markeringer som denne er ikke ønskelig, fastslår utøverkomiteen i Norges idrettsforbund.
Et ikonisk øyeblikk fra 1968. Markeringer som denne er ikke ønskelig, fastslår utøverkomiteen i Norges idrettsforbund. Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utøverkomiteen i Norges idrettsforbund (NIF) sier nei til politiske markeringer i OL. – Huff, sier håndballpresidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utøverkomiteen, ledet av langrennsløperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, sendte fredag ut en pressemelding om at den sier nei til at det skal bli lov å komme med politiske markeringer i OL.

Pressemeldingen ble sendt ut på dagen 52 år etter at Tommie Smith og John Carlos gjorde sin ikoniske Black Power-markering med knyttede never i lufta etter 200-meteren i OL i 1968, skriver VG.

Håndballpresident Kåre Geir Lio går ut mot avgjørelsen på Facebook.

«For en 14 år gammel gutt fra Vest-Telemark er det godt å dele et øyeblikk – fra 16. oktober 1968 – som har klistret seg fast i sjelen som noe av det fineste og sterkeste – på grunn av to (tre) fattige gutter som virkelig våget Å GJØRE NOE mot rasisme. Jeg savner det MOTET! Helter for evig … Og i dag 52 år etter – vedtar vi i norsk idrett at slik atferd ikke skal finne sted under medaljeutdelinger … HUFF!» skriver Lio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fredagens pressemelding skriver utøverkomiteen at eventuelle endringer i den såkalte «Rule 50» i Det olympiske charter, som regulerer dette, må være på en måte som gjør at seierspallen og andre seremonier bevares som politisk nøytrale.

– Vi er opptatt av at olympiske utøvere fortsatt skal ha full ytringsfrihet – også under OL. Samtidig er det viktig å være klar over at dersom det åpnes for å markere politiske standpunkter, må vi også godta at det markeres standpunker som ikke alle utøvere er enige i. Utøvere kan komme under press fra ulike grupper eller myndigheter om å markere spesielle politiske saker, sier lederen av NIFs utøverkomité, Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Det vil være en svært krevende situasjon for de utøverne som må målbære slike synspunkter, og for de andre utøverne på podiet, legger hun til.

I en kommentar på TV2s nettsider, skriver kanalens sportskommentator Mina Finstad Berg at utøverne svikter ytringsfriheten.

– Fred og harmoni oppstår ikke av seg selv bare fordi man feier all konflikt under teppet og later som den ikke eksisterer, skriver hun.