Hauge på plass i Lagerbäck-varmen: – Han har X-faktor

Bodø/Glimts Jens Petter Hauge slo seg inn i Lars Lagerbäcks tropp før kampen mot Serbia. Han kan få sin debut der, men i så fall høyst trolig som innbytter.

Jens Petter Hauge bytter ut U-21-landslagets drakt med A-lagets. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Jens Petter Hauge bytter ut U-21-landslagets drakt med A-lagets. Foto: Fredrik Hagen / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hauge har vært en av Eliteseriens store profiler den siste tiden. Han var en av banens aller beste (en målgivende pasning og en scoring) i Glimts bortetap (2-3) mot Milan i europaligakvalifiseringen i forrige uke.

Det bidro til å overbevise Lagerbäck. Den svenske veterantreneren har sett de aller fleste Glimt-kampene i høst.

– Det som gjør ham ekstra interessant, er den spillertypen han er. Han har X-faktor, og slike typer har vi ikke mange av i troppen. Det føles som om dette er rett tidspunkt å ta ham ut. Han er også kvalifisert, sier landslagssjefen.

På spørsmål fra NTB om å utdype Glimt-juvelens X-faktor, svarer Lagerbäck:

– Det er én mot én offensivt. Hans evne til å utfordre. Han kan gå både mot venstre og høyre. I tillegg er han ganske rask. Det er der du har den store X-faktoren.

Ødegaard tilbake

Lagerbäck signaliserte også at det ligger an til en reserverolle for Hauge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men kanskje vi kan overraske Serbia litt med ham. Vi får se, sier svensken.

Lagerbäck starter sannsynligvis med Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth som spisser mot Serbia. De to storspilte mot Nord-Irland.

Joshua King har spilt lite i høst for Bournemouth de siste ukene og starter høyst trolig på reservebenken.

– Det er klart at når man blir tatt ut for første gang, blir man overrasket. Det er utrolig stort. Jeg har samtidig fått med meg at jeg har vært i diskusjonen og da er man litt forberedt. Uansett utrolig gøy, sa Hauge da han kommenterte uttaket i Bodø mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mentalt sterk

Lagerbäck legger til at Glimt-kometen framstår mentalt sterk, hvilket er en vesentlig kvalitet på det nivået han nå skal få sjansen på.

At innsatsen mot Milan ble helt avgjørende for uttaket, avviser landslagssjefen.

– Nei. Vi har hatt ham på papiret gjennom høsten, også foran septembersamlingen. Det er mer hans utvikling etter at ligaen kom i gang. Etter korona har han tatt steg og utviklet seg, sier svensken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hauge fyller snart 21 år og har totalt 46 aldersbestemte landskamper, men ingen for A-laget.

Martin Ødegaard meldte forfall til september-kampene etter en vrien periode med jumpers knee-skade. Disse problemene synes nå å være under kontroll.

Ødegaard har startet begge Real Madrids seriekamper i høst, men ble byttet ut ved pause mot Betis lørdag.

Stor tropp

Lagerbäck har tatt ut 26 spillere i troppen. Det har sammenheng med at Norge skal spille tre kamper i den kommende samlingen.

André Hansen er tilbake på keeperplass i landslagstroppen etter å ha vært ute med skade sist. Han utgjør trioen sammen med Ørjan Håskjold Nyland og Rune Almenning Jarstein.

Inne i troppen er også Coventry-proffen Leo Skiri Østigård. Han får selskap i forsvarsleddet av blant andre Sigurd Rosted og Stefan Strandberg.

Norge møter Serbia hjemme i EM-omspillets semifinale torsdag i neste uke. Blir det norsk seier, venter «finale» om EM-billett mot Skottland eller Israel 12. november. Også den kampen er lagt til Ullevaal stadion.

Lagerbäck har et uvanlig tett kampprogram foran seg. Allerede søndag 11. oktober venter Romania. Onsdagen etter er Nord-Irland motstander. Begge disse hjemmeoppgjørene inngår i Uefas nasjonsliga.

Her har Norge tre poeng etter de to første kampene. Det ble tap mot Østerrike og seier over Nord-Irland.