Qatar tar grep for arbeiderne: Hever minstelønna til 13 kroner timen

Lusalil-arenaen, en av VM-arenaene som nå bygges i Qatar, er i ferd med å reise seg. Foto: Hassan Ammar/AP/NTB scanpix.
Lusalil-arenaen, en av VM-arenaene som nå bygges i Qatar, er i ferd med å reise seg. Foto: Hassan Ammar/AP/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Qatar tar grep etter massiv kritikk mot forberedelsene til fotball-VM i 2022. Minstelønna økes, og folk skal nå få skifte jobb hvis de vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Qatar og Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har fått kritikk fra flere hold for måten arbeiderne behandles i forkant av VM om to år. Forrige uke slapp Human Rights Watch (HRW) en rapport som slaktet forholdene Qatars migrantarbeidere lever under.

Det er mer enn to millioner migrantarbeidere i golfstaten, og flere av dem jobber direkte eller indirekte med å gjøre klart til VM-fest. Ifølge HRW sliter flere av dem med å få i seg nok mat på grunn av lav lønn som ofte holdes tilbake.

Nå skal minstelønna økes til 275 dollar (2400 kroner) i måneden, noe som tilsvarer rundt 13 kroner i timen for en fulltidsjobb. Tidligere var minstelønna 206 dollar i måneden.

Arbeidstakere får også lov til å skifte jobb uten først å få godkjenning av sin nåværende arbeidsgiver. I tillegg stilles det krav til at arbeidsgiveren skal stille med kost og losji, eller gi en lønnskompensasjon for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å beskytte både arbeidsgivere og -takere, har arbeidsdepartementet i dag tatt et stort steg framover i arbeidet med å reformere arbeidslivet, varsler regjeringen.

Myndighetene avviser imidlertid funnene i HRW-rapporten, og mener derimot at «nesten alle som kommer til Qatar for å jobbe, aldri opplever lønnsmisbruk».

Den internasjonale fagforeningen ITUC, som blant annet LO og YS er en del av, har i en rapport anslått at så mange som 4000 migrantarbeidere vil miste livet i arbeidet med å gjøre Qatar klart til VM.