Nordstad Moen løper for ny europarekord: – Det er deg selv alene mot klokka

Sondre Nordstad Moen løper for sin andre europarekord på to måneder i Kristiansand fredag. Her fra da han satt europarekord på 25.000 meter under Impossible Games på Bislett i juni.
Sondre Nordstad Moen løper for sin andre europarekord på to måneder i Kristiansand fredag. Her fra da han satt europarekord på 25.000 meter under Impossible Games på Bislett i juni. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag kveld løper Sondre Nordstad Moen for sommerens andre europarekord når han skal løpe rundt og rundt på Kristiansand stadion i en time.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommerens første europarekord kom under Impossible Games på Bislett 11. juni. Den gang løp Moen 25.000 meter på bane. Han planla også da å slå den europeiske timerekorden, men ga opp det forsøket etter 13-14 kilometer. Dermed ble det med en europarekord.

Nederlenderen Jos Hermans står med europarekorden i timesløp. 1. mai 1976 løp han 20.944 meter.

– Når jeg løper fredag tenker jeg at nå løper jeg mot en som gjorde dette alene på en bane i Nederland i 1976, sier Moen til NTB.

– Det er en rekordøvelse. Det er deg selv alene mot klokka.

Buraas som hare

Moen har med seg mangeårig kompanjong i løpssirkuset Sindre Buraas som hare de første 8-10 kilometerne på Kristiansand stadion. De første ti kilometerne skal gå på 28.40, på skjema til Hermans rekord.

– Rekorden tilsvarer 60.25 på halvmaraton. Jeg gjorde 60.20 og 60.14 i fjor høst. Da åpnet jeg på 28.04 de første 10 kilometerne, så jeg kan åpne 35 sekunder saktere og likevel ligge på rekordtida, sier Moen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han håper på å løpe raskere siste halvdel, og kunne være i nærheten av å passere 21.000 meter før tiden er ute. En halvmaraton er for øvrig 21.097,5 meter.

Moen tror derimot ikke at verdensrekorden er innen rekkevidde. Den tilhører tidligere verdensrekordholder på maraton, etiopieren Haile Gebreselassie. Han løp 21.285 meter i 2007.

Juvass

Moen har den siste tiden ligget på en alternativ høydesamling på Juvasshytta, sammen med kappgjenger Håvard Haukenes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har riktignok avbrutt høydeleieren et par ganger for å delta i noen mindre løp. Lørdag 25. juli løp han 10 kilometer gateløp på Sand i Jessheim på tiden 28.13. Det er 18 sekunder bak Moens egen rekord fra Praha i 2017 og ytterligere sekundet bak Jakob Ingebrigtsens norgesrekord.

– Da løp jeg uten å ha ladet opp. Jeg løp en lang baneintervall bare noen dager før. Med litt lettere bein kunne jeg løpt på 27.50-27.55, mener han.

Selv om Moen satte europeisk rekord så sent som i juni, må vi tilbake til desember 2017 for å finne hans mest kjente rekord. Den gang løp han maraton i japanske Fukuoka på tiden 2.05.48.

Europarekorden sto i ti måneder før Mo Farah løp 37 sekunder raskere i 2018. Senere har Kaan Kigen Özbilen løpt på 2.04.16.