ESPN avslører kritikkverdige forhold på NBAs kinesiske basketballskoler

NBA gjenopptar spillet sitt etter koronapandemien. NBAs forhold til Kina har kostet med dyr og ESPN har avslørt elendige forhold på NBAs basketballakademier i landet. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB scanpix
NBA gjenopptar spillet sitt etter koronapandemien. NBAs forhold til Kina har kostet med dyr og ESPN har avslørt elendige forhold på NBAs basketballakademier i landet. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fysiske avstraffelser og mangel på undervisning er hverdagen for mange unge ved NBA-støttede akademier Kina, ifølge en reportasje gjort av ESPN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge ESPN har flere amerikanske trenere som har vært i Kina, klaget over både fysisk avstraffelse og at elevene ikke har fått skikkelig undervisning på flere av NBAs basketballskoler.

Fysisk avstraffelse har blant annet foregått på et skoleanlegg i Xinjiang, en region hvor kinesiske myndigheter er beskyldt for å holde over en millioner av etniske minoriteter i interneringsleirer.

NBA brøt samarbeidet med Xianning i fjor, men verdens mest populære basketballserie har fortsatt akademier i Shandong- og Zhejiang-provinsene. Dette er idrettsskoler som drives av kinesiske myndigheter.

En tidligere trener forteller at han så sin kinesiske kollega kaste en ball i ansiktet på en ung spiller og at han ble sparket i magen, ifølge ESP-reportasjen.

– Tenk deg at du har et barn på 13-14 år og du har en voksen trener i 40-årene som slår barnet ditt, sier treneren.

– Vi er en del av det. NBA er en del av det, sier han.

Mark Tatum i NBA sier til TV-kanalen at de bare har mottatt en håndfull klager, men at NBA holder på å evaluere skoleprogrammet sitt i Kina på nytt.

– Noe av det vi har lært her er at vi må ha mer direkte tilsyn, og ha muligheten til å skifte ut bemanningen om det behøves, sier Tatum.

Reportasjen er laget av Pulitzer-prisvinneren Steve Fainaru og hans bror Mark Fainaru-Wada, som blant annet dekket BALCO-steroidskandalen.

Den kinesiske statskanalen CCTV stanset overføringene av NBA-kamper etter at Houston Rockets-direktøren la ut en melding på Twitter som støttet demonstrantene i Hongkong.

NBA, som gjenopptar sesongen sin etter koronapandemien torsdag, anslår at bråket har kostet dem hundrevis av millioner dollar.