Europeisk fotball kan tape 40 milliarder på viruskrisen: – Et seismisk sjokk

Juventus-president Andrea Agnelli leder klubbforeningen ECA. Foto: Alfredo Falcone/LaPresse via AP / NTB scanpix
Juventus-president Andrea Agnelli leder klubbforeningen ECA. Foto: Alfredo Falcone/LaPresse via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotballklubbene i Europa kan stå overfor et samlet inntektsbortfall på over 40 milliarder kroner som følge av koronapandemien, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bak undersøkelsen som ble presentert tirsdag står foreningen ECA. Den organiserer klubber fra hele Europa.

Tallene baserer seg på inntektsbortfallet klubber fra 55 europeiske fotballnasjoner har anslått å lide denne sesongen og i 2020/21-sesongen som følge av virussituasjonen. Eventuelle overskudd fra spillersalg er ikke inkludert.

Klubbene mister trolig 1,6 milliarder euro, tilsvarende 17 milliarder kroner, i inntekter i inneværende sesong. Neste sesong anslås bortfallet å bli enda mye større.

– Dette demonstrerer at den finansielle påvirkningen covid-19 har på europeiske klubber allerede er et seismisk sjokk, sier klubbforeningens administrerende direktør Charlie Marshall ifølge nyhetsbyrået AP.

Tilskuertap

Styreleder Andrea Agnelli, som også er president i den italienske fotballgiganten Juventus, kaller coronakrisen «en virkelig eksistensiell trussel» for fotballindustrien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotballigaer over hele Europa ble satt på pause da smittespredningen for alvor skjøt fart i mars. Enkelte har nå kommet i gang igjen, mens andre valgte å avblåse sesongen.

De mange utsatte og avlyste kampene har påvirket inntektene fra TV-avtaler over hele verden. Samtidig har mange kamper gått bak lukkede dører, hvilket også svir økonomisk for klubbene.

Alt tyder på at det mange steder blir tomme tribuner også i månedene som kommer.

Må ta grep

Som ledd i undersøkelsen som ble presentert tirsdag er det sett nærmere på den økonomiske situasjonen i klubber tilhørende ti utvalgte ligaer. Blant klubbene i de mest pengestinne ligaene i England, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania anslås det å gå mot et inntektstap på mer enn fire milliarder denne sesongen og ytterligere 11 milliarder neste sesong.

– De økonomiske virkningene stopper ikke når kampene kommer i gang igjen. Det forutsetter derimot inn i neste sesong, og vi må ta grep for å skape en bærekraftig fotballindustri på lang sikt, sier ECA-direktør Marshall ifølge AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Normalt sett har 60 prosent av inntektene til Europas toppklubber gått til å betale lønninger. ECA, som har 246 medlemsklubber, anslår at tallet neste sesong vil ligge på 69,3 prosent.

Både Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) og Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har varslet at det vil bidra med penger for å hjelpe klubbene gjennom viruskrisen.