Travlegenden Thoresen skal minnes: – Han var et geni

Ulf Thoresen (27) ble Norges første verdensmester i travkjøring. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / NTB scanpix
Ulf Thoresen (27) ble Norges første verdensmester i travkjøring. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ulf Thoresen regnes som én av verdens beste travkusker gjennom alle tider. Søndag minnes han på Jarlsberg Travbane i Tønsberg.

Thoresen gikk bort 11. juli i 1992, bare 46 år gammel. Dagen før vant han løp på hjemmebanen Jarlsberg, et verdig punktum for en karriere med mer enn 4000 seire i sulkyen.

Hvert år kjøres Ulf Thoresen Grand International til minne om den norske legenden. Søndag er det duket for 2020-utgaven av løpet.

Blant merittene som trekkes fram fra Thoresens karriere er VM-seieren med den norskeide hesten Habib i USA i 1986. Samme år ble det også triumf i verdens største travløp, The Hambletonian.

Sulkyartisten seiret også i VM for travkusker, samt i EM i samme gren. Ikke bare én gang, men flere.

Spesielle egenskaper

En som gjerne prater varmt om Norges avdøde travkunstner er den svenske legenden Stig H. Johansson.

– Han var et geni i sulkyen og fikk hestene til å prestere over hundre prosent. Jeg ble godt kjent med Ulf, hans minne vil alltid leve, sier Johansson foran søndagens minneløp.

Olle Goop, også han en av travsportens aller største, er på samme linje.

– Thoresens egenskaper var utrolige. Han er den aller største noensinne, og den beste ambassadøren norsk travsport har hatt, sier han.

Thoresen var også høyt verdsatt av sine kolleger.

– Ulf var tildelt noe fra Vår Herre som vi andre ikke fikk, oppsummerte Hans Petter Tholfsen i sin tid.

Større enn det meste

I søndagens storløp i Tønsberg kommer flere av Norges beste hester til start. Looking Superb, Lionel og verdensrekordholder Ferrari B.R. er alle med.

– Ulf Thoresen ble en direkte årsak til at jeg satset på travsporten, sier Per Oleg Midtfjeld, som har med seg nevnte Ferrari B.R. til Jarlsberg.

Det er første gang Midtfjeld deltar som kusk og trener i Ulf Thoresen Grand International. Han sier løpet blir et vell av blandede følelser.

– Ulf var på toppen av sin karriere da jeg startet. Han fikk en enorm betydning for meg og min drift. Skulle Ferrari B.R. vinne, er det like stort som min seier i Elitloppet med Steinlager i 2005, og større enn triumfen i Oslo Grand Prix, sier travkaren med base på Momarken til Equus.

– Ferrari B.R. er i flott form og er en av flere som kan kjempe helt i toppen. Om så skulle skje, vil jeg med garanti bli meget rørt, avslutter Midtfjeld.

De øvrige deltakerne i løpet er Ble du Gers, tsunami Diamant, Zarenne Fas, Floris Baldwin, Madelen L.T.C., Evil Enok M.E. og Gretzky B.R.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært