Dødt løp i intens finaleduell mellom Carlsen og Caruana

Magnus Carlsen kjemper for seier i Clutch Chess International. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Magnus Carlsen kjemper for seier i Clutch Chess International. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana er like langt etter første finaledag i sjakkturneringen Clutch Chess International.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to sjakkstjernene har begge fire poeng etter den første av to finaledager. Søndag faller avgjørelsen i kampen om turneringsseieren. Da skal det spilles nye seks partier.

– En ganske frustrerende dag, særlig med tanke på det siste partiet. Vi kjempet godt, men å ikke lede er ikke noe jeg er fornøyd med, sa Carlsen til arrangøren etter endt dag.

Han er samtidig optimistisk med tanke på andre dag av finalen.

– Jeg mener jeg er en bedre sjakkspiller, og jeg synes jeg spiller best det meste av tiden, sa 29-åringen og la til at han må klare å avgjøre partiene.

Tidstrøbbel

Carlsen gikk inn i finaleduellen som favoritt, men Caruana har gitt den norske verdensmesteren kamp. Etter remis i de to første partiene, tok Carlsen en overbevisende seier i det tredje.

I det fjerde var det Caruanas tur til å utmanøvrere motstanderen. Carlsen havnet i tidsnød, og med en sterk seier sørget amerikaneren for at det igjen var dødt løp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I det første av to «clutch»-partier havnet begge spillerne i tidstrøbbel mot slutten. Det tvang fram raske trekk, og der var Carlsen den mest nøyaktige. Dermed sikret nordmannen seg to betydningsfulle poeng med hvite brikker.

Tiden ble også en faktor i det siste partiet. Der skaffet Carlsen seg tidlig et solid overtak i stillingen, men brukte så lang tid på å finne de neste riktige trekkene. Det ledet til flere uheldige valg, og plutselig var partiet snudd i Caruanas favør. Amerikaneren tok dermed to viktige poeng og utlignet Carlsens forsprang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stressende

– De to siste partiene var ekstremt stressende, sa amerikaneren etter at dagen var over.

– Tatt i betraktning at jeg aldri var i ledelsen i dag, er det bra at vi står likt, tilføyde han.

Carlsen varslet allerede etter fredagens semifinaleseier mot Levon Aronian at han trodde det ville bli vrient å skulle vinne finalen mot mannen han møtte til VM-kamp i 2018.

VM-duellen mot Caruana for to år siden endte med norsk seier, og det kan det også bli nå.

Søndag avgjøres kampen om seieren i Clutch Chess International med seks nye partier. Også da spilles det to «clutch»-partier til slutt. Søndag gis det imidlertid triple poeng i de partiene.