Iditarod-vinner Wærners fly måtte snu i luften

Thomas Wærner vant det prestisjetunge hundekjøringsløpet Iditarod i Alaska i mars. Foto: Marc Lester / Anchorage Daily / AP / NTB scanpix
Thomas Wærner vant det prestisjetunge hundekjøringsløpet Iditarod i Alaska i mars. Foto: Marc Lester / Anchorage Daily / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Veteranflyet som skal frakte hundekjøreren Thomas Wærner fra Alaska til Norge, fikk motorproblemer og måtte snu. Nå er flyet på vingene igjen.

Det får NRK opplyst av prosjektleder Ole Johan Berg. Flyet kunne starte reisen mot Sola på nytt igjen etter to timer på bakken i Fairbanks i Alaska, og mandag ettermiddag var det halvveis mot mellomlanding i canadiske Yellowknife.

– Det var en ledning som var litt løs. Den måtte fikses for ikke å risikere at propellen får såkalt «over speed» og rives løs, sier Berg til NRK.

Wærner har sittet coronafast i Alaska siden han vant storløpet Iditarod 18. mars. Planen er fortsatt at flyet med Wærner og 24 hunder skal lande på norsk jord tirsdag. Etter drivstoffylling i Canada skal man forsøke å fly direkte til Sola dersom det gode været holder seg.

Det var Dagbladet som først omtalte motorfeilen som gjorde at flyet måtte snu. Flyturen fra Fairbanks til Sola går i et DC-6-veteranfly fra Braathens S.A.F.E.

Coronatrøbbel

Coronavirus-utbruddet sørget for at Wærner ikke kunne fly hjem som planlagt etter Iditarod-seieren. Han ønsket heller ikke å reise fra Alaska og la hundene bli igjen.

– Jeg sa at jeg ikke ville dra før jeg fant en løsning for hundene. Jeg tror det var riktig avgjørelse, siden jeg tror at hundene ikke ville vært tilbake før i oktober eller noe sånt, sa Wærner til KTUU-TV før avreise.

Hjemme i Nord-Torpa sitter kona Guro og parets fem barn. De må vente litt lenger nå.

– Kona mi har tatt hånd om 35 hunder, barna og jobben sin som veterinær. Når jeg kommer hjem, blir «ja, kjære» svaret mitt på alt, sa Wærner humoristisk i et intervju med det amerikanske nyhetsbyrået AP nylig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært