Frykter frafall og redusert tilbud i idretten – ber om nye 300 millioner

Idrettspresident Berit Kjøll besøkte Sagene Idrettsforening på Voldsløkka i Oslo  forbindelse med at regjeringen lemper på tiltakene under koronavirussituasjonen og gir grønt lys for kontakt i barne- og ungdomsidretten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Idrettspresident Berit Kjøll besøkte Sagene Idrettsforening på Voldsløkka i Oslo forbindelse med at regjeringen lemper på tiltakene under koronavirussituasjonen og gir grønt lys for kontakt i barne- og ungdomsidretten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettspresident Berit Kjøll mener myndighetene må på banen for å sikre at 9000 lag og klubber skal klare å opprettholde tilbudet til barn og unge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettspresidenten strålte om kapp med sola på Voldsløkka i Oslo torsdag etter at hun hadde fått beskjeden om alle under 19 år kan starte tilnærmet normal trening fra 1. juni.

– Det var en veldig god melding for alle barn og unge. Jeg hadde ikke turt å håpe på dette, sier Berit Kjøll til NTB.

Samtidig mener hun det må mer penger på bordet for å hindre at landets lag og klubber går i knestående etter tre måneder i koronadvale.

– Hvis vi ikke får de økonomiske kompensasjonsordningene til å treffe idrettslag, klubber og alle som blør, vil vi se at vi får et begrenset tilbud når vi skal gjenåpne for fullt. Da får vi et snevrere tilbud, og da er vi inne i en ond sirkel. Og det må vi for all del unngå, sier Kjøll.

Friske millioner

Hun har klare forventninger til myndighetene, som allerede har jekket opp tilskuddene, blant annet i revidert nasjonalbudsjett. Kjøll mener at en del av ordningene fortsatt ikke treffer godt nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ha 300 nye, friske millioner kroner som skal til grasrota for å møte det akutte likviditetsbehovet ute i klubbene og lagene, sier Kjøll. Hun viser til at klubber har store faste utgifter, blant annet til haller og baner, som nå ikke blir dekket.

Idrettspresidenten mener det var helt nødvendig med en åpning av idretten for unge utøvere nå for å begrense frafallet, men innser at koronasituasjonen kan bety at mange ungdommer er tapt for idrettsbevegelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et frafall der, men det er vanskelig å vite hvor stort det blir. Derfor blir det utrolig viktig at alle idrettslag er flinke til å etablere gode tilbud og at foreldre og frivillige stiller opp for å få hjulene i gang igjen, sier hun.

Forventer frafall

En av klubbene som må bruke betydelige ressurser på å rekruttere barn og unge, er Sagene IF i Oslo. Klubben har permittert alle faste ansatte og har et inntektsbortfall så langt på 1,5 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært færre på treningene under de restriksjonene som har vært. Vi ser for oss at vi kommer til å få et større frafall enn det som er naturlig, og det gjelder spesielt de eldste ungdommene, sier fotballansvarlig Tommy Øyen i Sagene IF.

Han er spent på hvor mange av dem som ikke har betalt treningsavgiften under koronakrisen, som velger å komme tilbake.

– Vi har 60-70 prosent økning i utestående treningsavgifter ut fra en normalsituasjon. Sannsynligvis er det flere som vil ha problemer med å betale avgiftene, sier Øyen.