Carlsen fullførte snuoperasjonen i sjakkdrama og sikret finalebilletten

Magnus Carlsen slo Ding Liren i semifinalen lørdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Magnus Carlsen slo Ding Liren i semifinalen lørdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen slo tilbake etter en kjempetabbe og er klar for finale i egen onlineturnering. Med to strake seirer ble Ding Liren beseiret i semifinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Carlsen avgjorde semifinaleduellen mot den formsterke kineseren i et svært dramatisk fjerde parti lørdag. Dermed møter den norske verdensmesteren Hikaru Nakamura i søndagens finale.

Carlsen endte på to og et halvt poeng mot Dings halvannet.

Avgjørelsen falt i det fjerde partiet der både Carlsen og Ding etter hvert fikk dårlig tid. Fordelen svingte de to imellom, men til slutt var det kineseren som gjorde den avgjørende feilen.

Dermed kunne en tydelig stresset Carlsen trekke på smilebåndet. Både 29-åringen fra Lommedalen og hans kinesiske rival hadde underveis muligheten til å ta remis, men spilte videre for seier.

Tabbetrekk

Carlsen innledet lørdagen med hvite brikker. Han spilte kreativt og skaffet seg etter hvert et overtak i åpningspartiet, men Ding forsvarte seg usedvanlig godt. Etter 48 trekk måtte Carlsen innse at han ikke fant noen måte å kunne trenge gjennom Dings festning. Dermed ble spillerne enige om remis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I parti nummer to ble det innledningsvis gjort trekk i høyt tempo, uten at noen av spillerne gjorde store feil av den grunn. Stillingen var lenge jevn, men etter hvert satte Ding et visst press på den norske verdensmesteren.

Etter å ha tenkt i mer enn fire minutter på et trekk gjorde Carlsen en kjempebrøler med et dronningtrekk. Etter at Ding hadde gjort sitt neste trekk innså nordmannen feilen og ga opp partiet. Carlsens kroppsspråk var ikke til å ta feil av. 29-åringen var særdeles frustrert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så slo Carlsen tilbake i det som ble et intenst tredje parti. Avgjørende ble et knipe svake bondetrekk fra Ding samt en bommert da Carlsen som følge av disse kom på offensiven.

Det fjerde partiet ble et drama.

Nakamura i finalen

Carlsen har slitt i sine siste møter med Ding og fikk stryk av kineseren så sent som torsdag. Nordmannen var klar for semifinale allerede foran duellen med kineseren, men tapte tre av fire partier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag nyttet han altså muligheten til å ta revansj.

Hikaru Nakamura tok seg til finale da han slo Fabiano Caruana i en dramatisk semifinale fredag. Avgjørelsen falt da Caruana gjorde en grov feil i det første lynsjakkpartiet i omspillet.

Den totale premiesummen i Magnus Carlsen Invitational er 2,55 millioner kroner. Vinneren får rundt 700.000 kroner.