Raja vil ha mer kultur for kulturpengene

Kulturminister Abid Raja vil ha valuta for pengene han gir til Kultur-Norge, også når det ikke er lov å samles foran scenene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kulturminister Abid Raja vil ha valuta for pengene han gir til Kultur-Norge, også når det ikke er lov å samles foran scenene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kulturminister Abid Raja (V) vil ha kultur for pengene selv om forbudet mot forsamlinger på over 500 personer er forlenget til 1. september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi gir de store kulturinstitusjonene 5,5 milliarder kroner i året. Ut av de midlene bør vi få vesentlige mengder kultur, selv om det er en coronasituasjon, sier Raja til Aftenposten.

Nå vil han ha «idédugnad» om hvordan mer kultur kan nå ut under krisen, selv når man ikke kan samle folk til konserter og festivaler.

Han snakker om ansatte i norsk kultur, artister og kunstnere som fremdeles får over 70 prosent av lønnen sin betalt av staten, men der mange store teatre, orkestre og kulturscener har permittert ansatte helt eller delvis under coronakrisen. Norske musikkartister har vært svært synlige med strømmekonserter, men langt fra alle.

For å følge Rajas oppfordring må trolig flere avpermittere ansatte, noe som vil bety økte utgifter, noe som kan bli vanskelig. Både Det Norske Teatret og Nationaltheatret sier det er behov for en konkret dialog med Raja.

– Vi gjør det vi kan for å ha så mye aktivitet som mulig, men det vil fortsatt være begrenset. Vi har lite handlingsrom uten å få kompensert for bortfall av billettinntekter, sier Nationaltheatrets direktør Marta Færevaag Hjelle.