Stadig flere hviterussere boikotter fotballkamper

Da den hviterussiske ligaen startet opp i midten av mars, stilte supporterne mannsterke på tribunen. Nå velger flere å bli hjemme. Bildet er fra 27. mars. Foto: Sergei Grits / AP / NTB scanpix
Da den hviterussiske ligaen startet opp i midten av mars, stilte supporterne mannsterke på tribunen. Nå velger flere å bli hjemme. Bildet er fra 27. mars. Foto: Sergei Grits / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som eneste land i Europa spilles det fortsatt fotball i Hviterussland. Nå dropper stadig flere fans å dra på kamp i frykt for å bli smittet av koronaviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hviterussland er et av få europeiske land som ikke har stengt store deler av samfunnet for å bekjempe koronavirusutbruddet. Landet vekker oppsikt ved å arrangere både fotball- og ishockeykamper.

Selv om hviterussisk fotball er blitt stadig mer populær under pandemien, velger stadig færre å møte opp på kampene.

Forrige sesong hadde Neman Grodno et tilskuersnitt på rundt 1.500. Fredag møtte kun 253 personer opp på 1-1-kampen mot Belsjina Bobrujsk. Før oppgjøret ba Grodno-klubbens supportere folk om å holde seg unna tribunene.

– La oss bli hjemme, redusere risikoen knyttet til spredningen av koronaviruset og beskytte oss selv og våre kjære, skrev de i en melding, ifølge Reuters.

Nedgang

Trangt om plassen var det heller ikke på lørdagens oppgjør i den hviterussiske eliteserien. 287 tilskuere bevitnet Torpedo Zjodinos 2-0-seier over Energetik-BGU, mens 145 personer så 1-1-kampen mellom Slutsk og Vitebsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene er klart lavere enn fjorårets snitt. Da hadde Torpedo Zjodino og Slutsk henholdsvis 1.604 og 1.153 personer på kampene.

Flere folk så Gorodejas 1-0-seier over Dinamo Minsk. 530 tilskuere møtte opp, noe som er omtrent halvparten av snittet fra forrige sesong.

Betaler for å få ansiktet sitt på kamp

Som følge av økt fokus på hviterussisk fotball har Dinamo Brest tilbudt fotballsupportere fra hele verden å betale 260 kroner for å få en figur med ansiktet sitt sittende på kamp. Det ble gjort i lagets cupkamp onsdag og gjentas i søndagens seriekamp mot Islotsj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets president Aleksandr Lukasjenko har støttet beslutningen om å fortsette med fotball- og ishockeykamper. Presidenten har tidligere rådet befolkningen til å drikke vodka, gå i badstu og kjøre traktor for å beskytte seg mot viruset.

Lørdag uttalte helseminister Vladimir Karanik at det ikke er opp til hans departement å stanse fotballkampene. Så langt er det påvist 2.226 smittetilfeller og 23 koronarelaterte dødsfall i Hviterussland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Få land med aktiv fotball

Ligafotball spilles det også i Tadsjikistan, Burundi og Nicaragua. Neste helg gjenopptas sesongen i Turkmenistan.

Spillselskaper verden rundt søker desperat etter å ha objekter til sine kunder. Derfor opplever de få fotballigaene som opprettholdes, stor pågang for tiden.

Nylig rapporterte nyhetsbyrået Reuters også at TV-rettighetene til den hviterussiske ligaen er solgt til ti forskjellige land, blant dem Russland, Israel og India.