Helsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han ikke vet når det igjen blir spilt fotballkamper i Norge. Her på pressetreff om koronatiltak i idretten onsdag.
Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han ikke vet når det igjen blir spilt fotballkamper i Norge. Her på pressetreff om koronatiltak i idretten onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han kan se for en «forsiktig grad av sentring» av en fotball, men fraråder sterkt headinger og berøring av ballen med hendene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betyr at det ifølge helsedirektøren er uaktuelt for håndballspillere å kaste ballen til hverandre av hensyn til coronasituasjonen.

– Smitterisikoen øker vesentlig ved heading og berøring av ballen. Jeg er gammel håndballspiller og det er slik at om man tar i en håndball og kaster den videre, er det en risiko for at man overfører smitte. Så i håndball er dette uaktuelt, sier Guldvog til NTB.

Han sier at det også er uaktuelt at flere fotballspillere tar i samme ball.

– Alle idretter hvor man har med utstyr å gjøre, må man organisere det slik at folk ikke tar på det samme utstyret, sier han.

– Går det an å se for seg når man kan starte opp igjen med for eksempel fotballkamper?

– Det er nok når smitten enten er så lav at vi har så å si full kontroll på den, eller at vi har hatt en stor smitteutbredelse i befolkningen og at vi har fått en form for immunitet. Det siste er usikkert om vi når, og jeg kan ikke gi noe eksakt svar på når vi kan se på fotball på vanlig måte, sier Guldvog.