To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing

Andrej Silnov tok OL-gull i 2008. Han er nå mistenkt for doping. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / NTB scanpix.
Andrej Silnov tok OL-gull i 2008. Han er nå mistenkt for doping. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

All dopingtesting i Russland har blitt stoppet etter ordre fra Vladimir Putin, dagen etter at fire tidligere russiske friidrettsutøvere ble mistenkt for doping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De russiske friidrettsutøverne ble dopingmistenkt av organisasjonen Athletics Integrity Unit (AIU) fredag. AIU overvåker og holder et øye med dopingsmistanker overfor det internasjonale friidrettsforbundet.

Lørdag kom likevel nyheten om at Russlands antidopingsorganisasjon Rusada har stoppet sin virksomhet. Dermed blir ingen av de dopingmistenkte utøverne testet i tiden fremover.

– Vi forholder oss til myndighetenes anbefalinger. Det blir ingen tester fremover, sier Rusada-sjef Yuri Ganus.

Begrensninger fra Putin

Tiltakene er iverksatt etter begrensninger satt av president Vladimir Putin, ifølge Aftonbladet.

Lørdag hadde Russland over 1.000 bekreftede tilfeller av koronaviruset, og landet besluttet nylig en «arbeidsfri» uke der kafeer, restauranter og andre ikke-samfunnsmessige aktiviteter skal stenges.

Fra mandag stenger Russland alle sine grenser for å hindre spredning av koronaviruset.

Rusadas nestleder Margarita Pakhnotskaya sier til nyhetsbyrået Reuters at de håper å få i gang dopingtestene 6. april.

Dopingmistanker

To av de fire tidligere utøverne som ble mistenkt for doping fredag har olympisk gull i sin gren.

Høydehopperen Andrej Silnov er en av utøverne som fredag ble mistenkt for å ha dopet seg. Han vant OL-gull i Beijing i 2008.

De tre andre er hekkeløperen Natalja Antsjukh, sleggekasteren Oksana Kondratsjeva og mellomdistanseløperen Jelena Soboleva.

Antsjukh tok OL-gull på 400 meter hekk i London i 2012 og har tre OL-medaljer totalt. I tillegg vant hun VM-gull i 2005 i Helsinki.

Soboleva har gull fra innendørs-VM i Valencia i 2008 på 1500-meter. Hun ble foran Beijing-OL i 2008 utestengt på grunn av dopingmistanker. I oktober samme år ble hun utestengt i to år for bloddoping.

Personvernpolicy