Japans statsminister sier at OL skal avvikles som planlagt

Japans statsminister Shinzo Abe insisterte lørdag på at sommerlekene i Tokyo vil bli gjennomført etter planen. Foto: Eugene Hoshiko, AP / NTB scanpix
Japans statsminister Shinzo Abe insisterte lørdag på at sommerlekene i Tokyo vil bli gjennomført etter planen. Foto: Eugene Hoshiko, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans statsminister Shinzo Abe insisterer på at sommer-OL i Tokyo vil bli arrangert som planlagt, selv om coronaviruset i øyeblikket har lagt idretten øde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abe sa under en pressekonferanse lørdag at Japan kommer til å avvikle lekene som planlagt i juli og august, og han sa også at det ikke er noen umiddelbare planer om å erklære unntakstilstand i landet.

Han uttalte seg to dager etter at USAs president Donald Trump offentlig foreslo at OL utsettes i ett år.

– Vi kommer til å håndtere situasjonen ved å samarbeide tett med de involverte instanser, deriblant IOC (den internasjonale olympiske komité). I dette er det ingen endring, sa Abe lørdag.

– Vi vil stoppe spredningen av viruset og avvikle OL akkurat som planlagt og uten problemer.

Både den lokale arrangøren i Tokyo, japanske myndigheter og IOC har flere ganger uttalt at forberedelsene til OL går etter planen og at det ikke er aktuelt å utsette, avlyse eller flytte lekene.

Les også: Også mennenes curling-VM er avlyst

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samarbeid

I øyeblikket er de aller fleste store idrettskonkurranser i verden avlyst eller utsatt på grunn av spredningen av coronaviruset. Tokyo-OL skal avvikles i tiden 24. juli til 9. august, Paralympics i tiden 25. august til 6. september.

Fredag snakket Abe i telefonen med Trump om situasjonen.

– Vi ble enige om at japan og USA skal samarbeide tett om å sørge for at OL blir en suksess, sa Abe og la til at utsettelse av lekene ikke hadde vært et tema i samtalen.

Abe medga at det er IOC som har siste ord i saken.

Følger WHOs råd

Torsdag sa IOC-president Thomas Bach til TV-kanalen ARD at man vil følge anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO), men at man på nåværende tidspunkt fortsetter arbeidet for å sørge for et vellykket OL-arrangement.

Japans nasjonalforsamling vedtok fredag et lovforslag som gir Abe anledning til å erklære unntakstilstand i kampen mot viruset, men han hevdet at det i øyeblikket ikke er nødvendig.