Jansrud har svaret på Kildes suksess: – Han har blitt smartere

Aleksander Aamodt Kilde (bilde) vant torsdag verdenscupen sammenlagt. Det er blant annet fordi han har blitt en smartere alpinist, mener lagkamerat Kjetil Jansrud.
Aleksander Aamodt Kilde (bilde) vant torsdag verdenscupen sammenlagt. Det er blant annet fordi han har blitt en smartere alpinist, mener lagkamerat Kjetil Jansrud. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleksander Aamodt Kilde fikk virkelig fart på skiene denne sesongen. Lagkamerat Kjetil Jansrud tror han svaret på hvorfor: Kilde har blitt en smartere alpinist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke overrasket. Han har alltid vært en fantastisk utøver, men nå har han blitt en smartere utøver, sier Jansrud til NTB om at sin lagkamerat denne sesongen har tatt steget helt i toppen.

Kilde har kjempet i toppen i de fleste rennene denne sesongen, noe som til slutt førte til at Kilde torsdag vant verdenscupen sammenlagt. Det etter at verdenscuprennene i Kranjska Gora og Cortina ble avlyst.

Jansrud har lenge etterlyst stabiliteten Kilde har vist denne sesongen.

– Jeg har forsøkt å banke det inn i han … at må forstå viktigheten av å prestere jevnt over en periode i cuper. At det er bedre å ha tre renn på rad hvor man blir nummer tre, to og fire, enn å ha én seier og så kjøre ut eller ikke komme i mål de neste, sier Jansrud.

Fem på pallen

Han er spesielt imponert over at Kilde leverte varene i storslalåm. I teknikk-grenen kjørte fartskjører Kilde ned til en fjerde, en femte og tre sjetteplasser i sesongens fem siste renn i grenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt kjørte Lommedalen-kjøreren inn til elleve topp fem-plasseringer, i sju av dem havnet Lommedalen-kjøreren på pallen. I ett renn (Saalbach-Hinterglemm, utfor) gikk han helt til topps.

– Det er de jevne resultatene jeg har levert i de forskjellige disiplinene. I tillegg har jeg klart å legge press og resultater til side og bare levere. Det har vært en ny situasjon for meg. Det er ikke et enkeltrenn som jeg husker, men jevnheten. Tenk at jeg sitter her nå med den store kula. Det kommer til å ta tid til å forstå det, sa Kilde til NTB torsdag

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en stor drøm i alle år. Helt fantastisk enestående.

Livsviktig avgjørelse

Jansrud er i tilegg imponert over Kildes valg om å bytte skimerke fra Head til Atomic før sesongen startet.

Da hadde Kilde lurt mye på hvorfor han ikke fikk det til å stemme på utstyr som andre vant renn på. Etter å ha prøvd utstyret fra sitt nye merke forsto han raskt at han måtte bytte. Resultatene kom umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er utrolig deilig å se tilbake på det og vite at man har gjort en livsviktig avgjørelse, sier Kilde, som for øvrig sier seg enig i at han har blitt en smartere utøver.

– Jeg har kanskje skjønt hvor mine fordeler ligger, og lagt litt mer trykk på det. Men det henger også med at utstyret fungerer, sier han om Kildes påstand.

Etter å ha kjørt ned til andreplass i utforrennet i Kvitfjell overtok Kilde ledelsen i verdenscupen sammenlagt, 54 poeng foran franske Alexis Pinturault. Det skulle vise seg å bli sesongens siste renn, og dermed gikk 27-åringen til topps, som første nordmann siden Aksel Lund Svindal gjorde det samme i 2009.