Nasjonsligaen kan føre Norge til Qatar-VM

Kristoffer Ajer, Alexander Sørloth og Joshua King kan skyte seg til Qatar-VM ved å prestere i nasjonsligaen.
Kristoffer Ajer, Alexander Sørloth og Joshua King kan skyte seg til Qatar-VM ved å prestere i nasjonsligaen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Norge ikke ender blant de to beste lagene i sin VM-kvalifiseringsgruppe i 2021, kan nasjonsligaen være veien inn i sluttspillet via omspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag kveld trekkes gruppene til den kommende nasjonsligaen. Ikke bare står det om heder og ære, men også en mulighet til spill i Qatar-VM 2022.

Muligheten kommer for de lagene som ikke har kvalifisert seg for sluttspillet via den ordinære VM-kvalifiseringen, som ikke trekkes før november. Her går vinnerne i de ti europeiske gruppene direkte til mesterskapet.

13 europeiske nasjoner skal til Qatar, og de tre siste plassene blir avgjort via omspillskamper. Det er her nasjonsligaen – som trekkes i tirsdag – kommer inn i bildet.

I alt 12 lag skal ut i omspill, ti av dem er nasjoner som ble nummer to i sin gruppe i den ordinære VM-kvalifiseringen. De siste to plassene kommer fra nasjonsligaen. Enkelt forklart er det de to høyest rangerte gruppevinnerne i nasjonsligaen, som ikke allerede er direktekvalifisert til VM via VM-kvalifiseringen, som får de to plassene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som følge av gruppevinnerne fra nasjonsligaens nivå A allerede kan være klare for enten VM eller omspill, kan det komme lag fra nivå B til gode - for eksempel Norge.

I tirsdagens trekning er Norge plassert i pott 2.

Pott 1: Russland, Østerrike, Wales og Tsjekkia.

Pott 2: Skottland, Norge, Serbia og Finland

Pott 3: Slovakia, Tyrkia, Irland og Nord-Irland

Pott 4: Bulgaria, Israel, Ungarn og Romania