Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked

<p>En frisør og en kunde med munnbind i Beijing. Det nye coronaviruset har, sammen med blant annet et lønnstak for nye spillere, gjort at Kinas fotballmarked har kjølnet betraktelig.</p>
En frisør og en kunde med munnbind i Beijing. Det nye coronaviruset har, sammen med blant annet et lønnstak for nye spillere, gjort at Kinas fotballmarked har kjølnet betraktelig. Foto: Olivia Zhang / AP

Bunnen har falt ut av Kinas fotballmarked etter innføringen av lønnstak for nye spillere og spredningen av coronaviruset. Flere spillere er på vei bort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas fotballsesong er – i likhet med flere andre asiatiske serier – utsatt på ubestemt tid på grunn av det nye coronaviruset.

Samtidig stenger overgangsvinduet i Kina fredag, og så langt har klubbene kun brukt 280 millioner kroner på nye spillerkjøp, det laveste tallet siden 2011.

Aktuelt: Liverpool med sterke økonomiske tall

En del av dette tilskrives innføringen av et nytt lønnstak, der klubbene ikke kan betale nysignerte spillerne mer enn 30 millioner kroner i året. I tillegg introduserte Kinas fotballforbund allerede i 2017 en 100-prosentskatt på utenlandske signeringer på mer enn 60 millioner kroner.

Lønnstaket vil ikke påvirke allerede eksisterende kontrakter. Men utenlandske spillere vil med større sannsynlighet se etter klubber utenfor Kina når kontraktene deres går ut.

Ifølge tall fra nettstedet transfermarkt.com skal ni av de 16 klubbene i den kinesiske ligaen ikke ha brukt penger i det hele tatt i vinter, inkludert Fabio Cannavaros mesterklubb Guangzhou Evergrande.

To profiler har den siste tiden forlatt kinesisk fotball: Nigerianske Odion Ighalo har gått til Manchester United på lån fra Shanghai Shenhua, og belgiske Yannick Carrasco returnert til gamleklubben Atlético Madrid fra Dalian.

Aktuelt: Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker

Personvernpolicy