Kansas City tilbake i Superbowl – 50 år etter at Stenerud sparket laget til seier

Jan Stenerud spilte for Kansas City Chiefs fra 1967 til og med 1979. Han spilte også fire sesonger for Green Bay Packers og to for Minnesota Vikings før han la opp etter 1985-sesongen. Foto: NTB-arkiv / SCANPIX
Jan Stenerud spilte for Kansas City Chiefs fra 1967 til og med 1979. Han spilte også fire sesonger for Green Bay Packers og to for Minnesota Vikings før han la opp etter 1985-sesongen. Foto: NTB-arkiv / SCANPIX Foto: NTB scanpix

Søndag inntar Kansas City Chiefs Superbowl i amerikansk fotball for første gang siden 1970. Den gangen ble en nordmann helt avgjørende for utfallet.

Chiefs, anført av quarterback Patrick Mahomes, møter søndag gullgraverne i San Francisco 49ers i det som er årets største begivenhet i amerikansk idrett.

Det er femti år siden Norge fikk sin hittil eneste Superbowl-vinner. Det skjedde på Tulane Stadium i New Orleans 11. januar 1970.

– Jeg husker den store gleden da vi vant, og at jeg var så begeistret som det går an å bli, sier Jan Stenerud, opprinnelig fra Fetsund, til nyhetsbyrået AP.

Slo «lilla kannibaler»

Stenerud var også med da Chiefs tapte den aller første Superbowl tre år tidligere.

Heller ikke i 1970 hadde mange tro på laget fra Missouri. Motstanderlaget Minnesota Vikings var kjent som «The Purple People Eaters» og regnet som klare favoritter.

Kampen startet derimot godt, spesielt for Stenerud. De ni første poengene sikret kickeren fra Fetsund gjennom tre såkalte «field goals», eller trepoengsspark. Blant dem et spark fra 48 yards som fram til Superbowl nummer 28 i 1994 sto som det lengste poenggivende sparket i en finalekamp.

Med to ekstrapoeng etter touchdowns sikret Stenerud totalt elleve poeng i kampen som endte 23-7.

– Fenomenal quarterback

Nå er altså Chiefs igjen klar for å kjempe om Superbowl-tittelen etter seier mot Tennessee Titans i sluttspillsemifinalen.

Stenerud forteller til AP at det har vært spennende å følge Chiefs, som vant 12 kamper i grunnserien.

– Angrepet har så mye fart, og de har en fenomenal quarterback, sier Stenerud.

Stenerud snakker om Patrick Mahomes, en av ligaens største stjerner. Allerede i sin andre sesong i fjor ble han kåret til NFLs mest verdifulle spiller. Og i sin tredje sesong har han altså tatt laget sitt til Superbowl.

– Forsvaret blir stadig bedre, og «special teams» (de som sparker ballen, journ.anm.) er gode. Jeg synes det ser ut som et sterkt lag, konkluderer Stenerud.

49ers i storslag

Chiefs møter San Francisco 49ers, som sikret seg Superbowl-billetten ved å slå Green Bay Packers 37-20.

49ers har, etter tapet mot Baltimore Ravens i Superbowl 2013, hatt noen tyngre sesonger. I fjorårets sesong vant de kun 4 av 16 kamper. I årets grunnserie ble det derimot hele 13 seirer. Kun Ravens hadde flere med 14.

Gjørmehull

Årets kamp skal spilles på Miami Dolphins' hjemmebane i Florida. Kampen vil trolig gå under nærmest perfekte forhold, noe helt annet enn i 1970.

– Da vi skulle sparke ekstrapoeng sa jeg til treneren vår, Hank Stram, at vi måtte flytte ballen litt til siden. Det var et stort gjørmehull der jeg egentlig ville sparke fra, mimrer Stenerud.

Seieren i Superbowl i 1970 var en av grunnene til at Stenerud i 1991 ble den første rene kickeren til å bli inkludert i amerikansk fotballs «Hall of Fame».

Da NFL i anledning ligaens 100. sesong i høst satte opp et jubileumslag, var Stenerud en av de 100 utvalgte spillerne.

Han kom til USA da han fikk et skihopp-stipend, men ble oppdaget som en talentfull kicker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært