Carlsen avviser at han er tidenes største

Magnus Carlsen mener han ikke er tidenes beste sjakkspiller.
Magnus Carlsen mener han ikke er tidenes beste sjakkspiller. Foto: Maria Emelianova / AP

Magnus Carlsen ser ikke på seg selv som historiens største sjakkspiller. Den merkelappen tillegger han inntil videre sin tidligere mentor Garry Kasparov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i et stort intervju med den britiske storavisen The Guardian at Carlsen setter ord på hvilken posisjon han gir seg selv i sjakkhistorien.

Nordmannen har vært verdensener i snart ti år, og ingen har kunnet vise til en høyere FIDE-rating enn han selv. Likevel peker 29-åringen på sin tidligere mentor Kasparov som tidenes beste spiller.

I det minste inntil videre.

– Kasparov hadde 20 uavbrutte år som nummer én i verden, sier Carlsen i intervjuet – og utdyper:

– Og jeg vil si at det i få av de årene var noen tvil om at han var den beste spilleren. Han må anses for å ha vært den beste i historien.

Russisk rival: – Nivået til Carlsen er nesten umenneskelig

Like sulten

Deretter kommer det samtidig noe som ligner en innrømmelse. Carlsen går langt i å bekrefte at han med tid og stunder håper å overta læremesterens posisjon.

– Men jeg føler at tiden er på min side. Jeg er ikke 30 år ennå. Dersom jeg skulle ha vært ansett som tidenes beste som 30-åring, måtte jeg ha startet å dominere da jeg var ti, sier verdensmesteren.

Han er ikke redd for at motivasjonen skal svinne hen før han når Kasparovs høyder.

– For meg er det å gjenta suksess like tilfredsstillende som å oppnå den i første omgang. Og jeg er fortsatt sulten, sier 29-åringen.

Aktuelt: Carlsens sjakklubb inngår millionavtale med spillselskap

Stor dominans

Carlsen dominerte sjakksporten i større grad enn noen gang i 2019. Nå er et nytt sjakkår i gang, og nordmannen har ingen planer om å hvile på laurbærene.

Lørdag starter Wijk aan Zee-turneringen i Nederland, der nordmannen skal forsøke å forsvare fjorårets seier.

Carlsen har vunnet turneringen sju ganger tidligere og må finne seg i å være klar favoritt også denne gangen.

Senere i 2020 skal nordmannen forsvare sin VM-tittel i langsjakk. Hvem som blir motstander blir klart etter kandidatturneringen i russiske Jekaterinburg i mars-april.

Sjakklegende: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden

Personvernpolicy