Warholm med Idrettsgalla-hattrick

Therese Johaug med prisen som årets kvinnelige utøver. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Therese Johaug med prisen som årets kvinnelige utøver. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karsten Warholm ble den store forgrunnsfiguren da årets Idrettsgalla ble avviklet lørdag. Han ble årets mannlige utøver, vant utøvernes pris og ble årets navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare gjorde Warholm hattrick med tre av de gjeveste prisene som ble delt ut i Hamar OL-amfi, Leif Olav Alnes fikk også prisen som årets trener.

Therese Johaug takket for prisen som årets kvinnelige utøver på videolink fra Val di Fiemme, mens Suzann Pettersen så genuint overrasket ut da hun ble ropt fram av statsminister Erna Solberg for å motta hedersprisen som var gallaens siste. Likevel tilhørte kvelden Karsten Warholm.

– Jeg er litt satt ut nå. Kan dere gi tre sekunder til med applaus, for jeg må samle meg, sa Warholm etter å ha fått høre at han fikk over halvparten av stemmene i kåringen av utøvernes pris.

– Det varmer hjertet mitt enormt, sa han som innledning på den første av tre lange takketaler der han blant annet roste det høye nivået i norsk idrett og det store engasjementet blant norske idrettsinteresserte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil også takke alle som går på jobb hver dag, uansett hva de driver med, og som aldri får applaus.

Løperstjernen fra Ulsteinvik viste flere ganger sin humoristiske sans, som da han takket for den tredje og siste prisen, årets navn:

– Jeg må takke juryen for at de ikke nominerte Magnus Carlsen.

Han takket også de 1,5 millioner nordmenn som så direktesendingen da han vant VM-gull på 400 meter hekk, før han kom med et «men»: – Hva i helsike så dere fire andre millionene på den dagen?

Tidlig på kvelden var Warholms trener Leif Olav Alnes framme og mottok prisen som årets trener.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nok vanskelig å komme unna å takke Karsten. Jeg er ekstremt privilegert som får bruke alderdommen min med en sånn idrettsmann og med et slikt menneske, sa Alnes, som fikk fram smilene.

– Jeg har fått denne prisen før, og da takket jeg foreldrene til Karsten for at de en gang fattet interesse for hverandre. Nå vil jeg også takke kona mi for at nøkkelen fortsatt passer når jeg kommer hjem, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johaug hedret

Therese Johaug fikk prisen som årets kvinnelige utøver, kvelden før hun går for seier i Tour de Ski. Fra Val di Fiemme hadde Johaug mange å takke, ikke minst lagvenninnene på landslaget.

– Jeg storkoser meg med dere, og uten dere hadde jeg ikke klart å komme tilbake som jeg har gjort, sa hun etter å ha fått den første gratulasjonsklemmen fra Ingvild Flugstad Østberg.

Det var mange andre som fikk takk for støtte gjennom den tunge tiden da hun var utestengt.

– Først og fremst kjæresten min, Nils Jacob (Hoff). Han har vært en bauta for meg i årene jeg var ute, og så er det hele familien i Dalsbygda, spesielt min bror Karstein som jeg har trent mye med. Og Pål Gunnar (Mikkelsplass), treneren min, og hele Norges Skiforbund. Og ikke minst hele det norske folk som støttet meg hele veien. Alle heiaropene gjorde at jeg klarte å komme meg ut på trening og til Seefeld så jeg kunne vinne de tre individuelle gullene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lundby årets forbilde

Maren Lundby ble paff da hun ble ropt fram for å motta prisen som årets forbilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kom litt overraskende på, men er desto mer gledelig, sa hun etter å ha fått høre at hun viser at man kan være strålende idrettsstjerne på en lavmælt måte, og at hun blir sett opp til for sine holdninger og sin væremåte.

Blant dem hun takket var Clas Brede Bråthen, som «tok meg inn på landslaget omtrent rett ut fra barnehagen».

Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum fikk prisen som årets lag etter en sesong der de vant sju turneringer, tok gull i EM og bronse i VM.

– Vi er et stort lag og har mange å takke, men spesielt stor takk til vår trener og min pappa Kåre Mol, sa Anders Mol.

Erling Braut Haaland fikk prisen for årets gjennombrudd. Han er på treningsleir med Borussia Dortmund på den spanske solkysten og takket via en videosnutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et stort øyeblikk å få denne heftige prisen. Gjennombruddet mitt kom i år, men det ligger selvfølgelig mye trening og forberedelser bak, sa Haaland, som iført Dortmund-trøye takket tidligere lagkamerater og trenere i Bryne og Molde, samt spesielt arkitekten bak innendørshallen på Bryne.

– Der ble grunnlaget mitt lagt, sa han.

Svaksynt, men med visjoner

Den svaksynte sprinteren Salum Ageze Kashafali ble årets mannlige parautøver og sto for en av kveldens beste takketaler.

– Det verste er ikke å bli født svaksynt, men å bli født frisk, men uten visjoner, sa han.

Etter å ha takket sin trener, takket han også seg selv «for å gjøre alt drittarbeidet hver dag».

– Og så får jeg være ydmyk bergenser og ta seiersdansen når jeg kommer på hotellet.

Vilde Nilsen ble årets kvinnelige parautøver, en klasse der programleder Birgit Skarstein var blant de nominerte. 18-årige Nilsen vant fire VM-gull i langrenn og en VM-bronse i skiskyting.