Hoppuke-nedtur for Tande: – Har vært en bratt fallende kurve

Daniel-André Tande etter førstehoppet i hoppukas første renn i Schattenbergbakken i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Daniel-André Tande etter førstehoppet i hoppukas første renn i Schattenbergbakken i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpningsrennet i hoppuka endte med bom og ødelagte sammenlagtsjanser for Daniel-André Tande. – Trist, sa landslagssjef Alexander Stöckl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med to verdenscupseirer så langt denne sesongen ble Tande med god grunn lansert som et av de aller beste norske kortene i på forhånd. Kongsberg-guttens toppnivå er skyhøyt, men åpningsrennet i Schattenbergbakken søndag endte i en kolossal nedtur.

112,5 meter i første omgang holdt ikke til plass i finaleomgangen. Etterpå forlot en frustrert og skuffet Tande sletta uten å snakke med pressekorpset. Han trengte tid for seg selv.

– Jeg er veldig skuffet. Jeg orker ikke å snakke nå, sa Kongsberg-gutten til NTB via hopplandslagets mediesjef Steinar Bjerkmann.

Bommen i Oberstdorf, som naturlig nok betyr at alt håp om en framskutt sammenlagtplassering er over, var tung å svelge.

Mistet trening

25-åringen innledet sesongen med seier både i Wisla og Ruka. Deretter har det gått gradvis tyngre.

– Det har jo vært en bratt fallende kurve for Daniel etter Finland, egentlig, sa hoppsjef Clas Brede Bråthen til NTB søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det har vært grunn til å frykte at noe slikt kunne skje, all den tid landslagsstjernen ikke har fått hoppet nok etter at han skadet kneet på trening i sommer.

– Det førte til at han ble satt ut av vanlig trening en lang periode og hopptrening i en altfor lang periode, påpekte Bråthen videre – og la til:

– Daniel på sitt beste hopper så godt at ingen klarer å slå han, men Daniel på sitt dårligste er det veldig mange som klarer å slå. Det så vi i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med til historien hører det også at Tande på ulykksalig vis ble påført en ankelskade av en løpsk ski under verdenscuphelgen i tyske Klingenthal før jul. Han har selv innrømmet at det ødela mye av flyten han var inne i.

Mer komplekst

Hoppsjef Bråthen tror ikke Klingenthal-episoden er hele forklaringen på motbakken Kongsberg-gutten nå har havnet i, men sier:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ikke heldig det som skjedde der, og det var ikke noe som hjalp den prosessen Daniel er i. Du er mer sårbar i den situasjonen han er i, enn mange andre.

Mandag forflytter hoppsirkuset seg til Garmisch-Partenkirchen, bakken Tande hare vunnet i to ganger tidligere. Landslagssjef Alexander Stöckl var søndag klar på at Tande blir med dit, til tross for motgangen.

– Vi skal ta en prat i morgen, men utgangspunktet er at han er med. Selvfølgelig, sa østerrikeren, som oppsummerte elevens dag i Oberstdorf som «trist» og «dårlig».

– Ser du hva problemet er når du ser han hopper?

– Ja, teknisk ser jeg hva problemet er. Men det er nok mer komplekst enn det, tror jeg, sa Stöckl – og utdypet:

– Han mistet litt selvtillit og følelse etter det som skjedde med skien i Klingenthal, og så har du forventningspress. Du vet du kan gjøre det bra her, og flere sier at «du har jo vunnet i år». Så skal du bevise at du er i stand til det, men så klarer han ikke det. Da rakner det helt.

Hoppsjef Bråthen tror det kan snu fort for Tande, kanskje allerede i Garmisch.

– Hvis han bare får et klart bilde, og ting begynner å stemme, så smeller det. Da går det bakken ned igjen, sa han.