Carlsen i ledelsen i hurtigsjakk-VM etter to dager

Magnus Carlsen jakter sin første VM-tittel i hurtigsjakk siden 2015. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Magnus Carlsen jakter sin første VM-tittel i hurtigsjakk siden 2015. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Magnus Carlsen har funnet storformen i hurtigsjakk-VM i Moskva. Han leder mesterskapet etter å ha vunnet tre av fem partier fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha åpnet med remis mot både Wang Hao og Aleksandr Rakhmanov fredag, løsnet det virkelig for nordmannen. Først slo han tsjekkiske Viktor Laznicka i dagens tredje parti, før han fulgte opp med seier mot Aleksandr Zubov fra Ukraina.

I fredagens femte og siste parti ble det nok en seier for Carlsen. Han knuste Lê Quang Liêm. Vietnameseren lå likt med nordmannen før partiet.

Kinesiske Wang Hao og franske Maxime Vachier-Lagrave spilte samtidig remis i deres parti, og dermed er Carlsen alene i teten før mesterskapet skal avsluttes lørdag.

Mer å gå på

– Jeg er kjempefornøyd. Det startet litt rotete, men jeg prøvde å være tålmodig. Så løste det seg veldig fint de siste rundene. Så håper jeg å spille enda bedre i fortsettelsen. Det trenger jeg for å vinne i morgen, sa Carlsen til NRK etter fredagens femte parti.

– Jeg har fortsatt noe å gå på, men en dag som så litt tung ut, løste seg som en drøm. Å ha en liten ledelse er veldig, veldig bra, sa han.

Nordmannen har åtte poeng av ti mulige, og er et halvt poeng foran sine nærmeste konkurrenter. Totalt skal det spilles 15 partier i hurtigsjakk for å krone en verdensmester. De fem avsluttende partiene spilles lørdag.

Carlsen ble verdensmester i hurtigsjakk i 2014 og 2015. Han er regjerende mester i lynsjakk og langsjakk.

Vant tre strake

Men det startet altså ikke så bra for 29-åringen. Selv om Carlsen med hvite brikker tidvis hadde et lite overtak mot Hao, ebbet fredagens første parti ut i stillingskrig og remis.

Det ble det også mot Rakhmanov. Selv om russeren fikk tidsnød, endte partiet med poengdeling. Etter partiet fremsto nordmannen oppgitt over å måtte ta til takke med et halvt poeng. Så løsnet det.

Mot tsjekkiske Laznicka i tredje parti, tok Carlsen fredagens første seier etter 44 trekk med hvite brikker. Med svarte brikker mot Zubov ble det deretter en ny triumf, denne gangen etter 49 trekk.

En sterk dag ble rundet av med seier over Liêm. Carlsen tok initiativet med hvite brikker allerede fra start og vant partiet etter 32 trekk.

Tari kom for sent

Aryan Tari fra Lier fikk en svært tung start på dag to. 20-åringen fant ikke bordet sitt og mistet med det seks minutter mot Jevgenij Tomasjevskij i det første partiet.

Likevel lot ikke Tari seg vippe av pinnen. 20-åringen hentet inn noe tid med raske trekk i starten og klarte å presse russeren. Partene ble til slutt enige om remis etter 27 trekk.

– Det var krise. Uberen brukte litt for lang tid og klarte ikke snu. Det var helt katastrofe, jeg trodde ikke jeg skulle rekke runden. Jeg kom seks minutter for seint, og det er mye når du spiller mot en russisk mester med svarte brikker, sa Tari til NRK.

Både Tari og Johan-Sebastian Christiansen har fire og et halvt poeng etter to dager.

VM i lyn- og hurtigsjakk spilles i Moskva fra 26. til 30. desember. Hurtigsjakkpartiene spilles de tre første dagene, mens lynsjakkpartiene avgjøres de to siste dagene.

Personvernpolicy