RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut

Rosenborg-spillerne feirer ledermålet mot PSV.
Rosenborg-spillerne feirer ledermålet mot PSV. Foto: Peter Dejong / AP

Rosenborg tok sitt første poeng i europaligagruppespillet i det aller siste forsøket. PSV Eindhoven ble holdt til 1-1 på bortebane i Nederland torsdag.

Etter kampen var det tilfredshet i Rosenborg-leiren.

– Det er veldig bra at vi tar ett poeng, sånn at vi ikke skjemte oss helt ut, sa målscorer Pål André Helland til egen klubbs Facebook-konto etter kampen.

– Første omgang synes jeg er veldig bra på bortebane. Vi får presset høyt og bra og får en del farligheter. I andre er vi for dårlige. Vi klarer ikke sy sammen noen pasninger. Det blir bare langballer og kriging, og det ser veldig lite pent ut, tilføyde han.

Vingen var klar på at forskjellen på ett og null poeng var stor.

– Ett poeng er så ufattelig mye bedre enn å stå igjen med null. Da virker man som en sirkusklovn som overhodet ikke har noe i dette selskapet å gjøre, sa Helland.

Alt annet enn fornøud

RBK var utslått allerede før torsdagens kamp i Eindhoven. Mannskapet til Eirik Horneland hadde dermed æren å spille for samt en solid slump penger. Seier i europaligaen gir en hyggelig ekstrautbetaling fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

De bonuskronene hadde gjestene lenge et tak på.

Det begynte nemlig bra. PSV styrte banespillet innledningsvis i kampen, men etter halvspilt omgang smalt det plutselig i motsatt ende av banen. Pål André Helland vant ballen midt på banen, avanserte mot hjemmelagets mål og prikkskjøt ballen vakkert inn i hjørnet bak PSV-keeper Lars Unnerstall.

Den tyske sisteskansen ble tydelig overrumplet av avslutningen fra distanse og sto paralysert mens ballen lurte seg inn i nettmaskene. På sidelinjen så PSV-trener Marc van Bommel alt annet enn fornøyd ut.

Frustrerte

PSV fortsatte å ha mye ball etter scoringen, men overtaket materialiserte seg ikke i store målsjanser. Anført av en god Even Hovland hadde RBK-forsvaret relativt god kontroll. Dermed gikk trønderne til pause med en for mange overraskende 1-0-ledelse.

Annen omgang fortsatte der den første sluttet. PSV hadde ballen, men et våkent RBK-lag frustrerte hjemmelaget og tillot ikke mange avslutninger foran keeper Arild Østbø.

Til slutt sprakk likevel nullen. 63 minutter var spilt da 17 år gamle Mohammed Ihattaren viste hvorfor han anses for å være en av æresdivisjonens aller mest lovende og spennende spillere. Mot et RBK-forsvar i ubalanse svingte han ballen opp i nærmeste kryss fra god posisjon til 1-1.

PSV yppet seg ved et par anledninger mot slutten, men maktet ikke å score flere mål. RBK hadde lite å by på offensivt, foruten en stor sjanse signert Alexander Søderlund. Ballen gikk utenfor.

Dermed endte det 1-1 i Eindhoven. På tampen ropte PSV på straffespark da ballen traff armen til en RBK-spiller, men spillet ble vinket videre.

Stortalent fikk sjansen

Det største utropstegnet i Eirik Hornelands startoppstilling til torsdagens kamp var 18-åringen Edvard Tagseth. Stortalentet fikk sin RBK-debut i hjemmemøtet i europaligaen mot nettopp PSV i oktober. Da ble det med 11 minutter som innbytter.

Torsdag fikk den tidligere Liverpool-spilleren sjansen fra start i midtbaneleddet sammen med kaptein Mike Jensen og Anders Trondsen. 18-åringen gjorde seg på ingen måte bort i Europa-debuten fra start.

Ved pause ble samtidig Tagseth byttet ut og erstattet med Marius Lundemo.

Mot slutten av kampen fikk i tillegg også 19-åringen Erik Botheim og 18-åringen Emil Konradsen Ceide minutter og verdifull erfaring fra spill i Europa.