Slutt for Drammen travbane etter 64 år

Linda Elisabeth Larsen vant NM i monté på Drammen travbane 1. juli 2017.
Linda Elisabeth Larsen vant NM i monté på Drammen travbane 1. juli 2017. Foto: Anders Kongsrud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 19.623 løp fordelt på 2369 arrangement avholder Drammen travbane sin siste kjøredag lørdag 21. desember, og med det er 120-årig travhistorie avsluttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vemodig. Det er ikke til å legge skjul på, sier daglig leder Hans Roar Bakken til Equus. Han har ledet banen siden 1993.

Nå er det ugjenkallelig slutt. Hester blir erstattet med tusenvis av mennesker fordelt på næringsbygg og 1100 boligenheter.

– Totalisatorkjøringene slutter neste lørdag. Vi blir et treningsanlegg ut 2020 og fram til utbyggingen starter. Når det skjer er usikkert, men utbyggingsplanen skal opp til førstegangs behandling i kommunen i mars neste år, sier Bakken om det attraktive arealet hvor Buskerud travforbund er hovedeier.

Verdien er mange hundre millioner, og banen vil etter hvert bli nytt sentrum for bydelen Åssiden.

Millioner

Millioner av kroner er også utbetalt i premier fra starten i pinsen 1955. Da gjenoppsto banen seks år etter at Marienlyst (etablert i 1899) ble lagt ned i 1949. Marienlyst stadion er i dag mest kjent som hjemmebanen til eliteserieklubben Strømsgodset. Eliteklasse har det også utvilsomt vært på mange av løpsdagene på Drammen travbane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rex Rodney, Vintilla, Alm Svarten og Lannem Silje er blant mange superstjerner som har gjestet banen, som også kan se tilbake på en verdensrekord tilbake i 1993. Totalt har 115.000 hester startet i 19.623 løp og tjent 485 millioner kroner. Samlet har hestene tilbakelagt en distanse på ekstreme 460.000 kilometer. Det er distansen til månen og en god del mer.

Milliardspill

Totalisatorspillet i Norge ble innført i 1928, og Drammen har vært en populær bane for spillerne. Rekordåret var i 1989, hvor banen hadde hele 58 løpsdager. De siste årene har antallet vært kraftig synkende, men likevel er det omsatt hestespill for 4,75 milliarder kroner.

Enda mer blir det etter 21. desember, hvor V75 gjester banen for siste gang siden innføringen i oktober 1982. Da avsluttes 120-historie med Ludvig Nilsens minneløp, det samme løp som man startet travbanen i Drammen med 2. pinsedag 1955. Og med svært mange folk til stede. Samtlige restaurantplasser er revet bort og har vært det i lang tid. Travsportentusiastene samles til gravøl for å ta farvel med den godt likte 64-åringen.