Lagerbäck forsetter som norsk landslagssjef

Se video: Lagerbäck vil ha mer moro med Norge.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Fotballforbund vurderte ingen andre kandidater enn Lars Lagerbäck som A-landslagstrener. Nå kan den 71-årige svensken lede laget til 2022.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har lenge vært klart at NFF har villet forlenge med trenerparet, ikke minst begrunnet i spillernes positive innstilling til Lagerbäck og Hansen.

Men Lagerbäck har fundert, ikke minst med tanke på at han vil være 74 år når VM-sluttspillet i 2022 starter.

– Jeg lurte allerede i 2010 i Nigeria på at det var på tide å gi seg, fortalte Lagerbäck på fredagens pressekonferanse.

– Men om de (NFFs ledelse, red.anm.) er klare til å ta sjansen, så er jeg klar til å ta sjansen på at jeg fortsetter å være frisk og rask. Det er en fantastisk jobb å ha, jeg føler meg veldig privilegert, sa Lagerbäck, som ser muligheten for et EM-sluttspill som «en bra gulrot».

– Og skulle man få oppleve et VM med denne gjengen, vil jeg nesten love at jeg skal trekke meg tilbake. Men jeg lover ingenting, sa svensken.

Fakta om landslagssjef i fotball Lars Lagerbäck

* Født: 16. juli 1948 (71 år).

* Klubber som spiller: Alby (1960-69), Gimonäs (1970-74).

* Klubber som trener: Kilafors (1977-82), Arbrå (1983-85), Hudsviksvall (1987-89), Sverige U21 (1990-95), Sverige B (1996-97), assistent for Sverige (1998-99), Sverige (2000-09), Nigeria (2010), Island (2011-16), Norge (2017-).

* Meritter: Tok Sverige til VM (2002, 2006) og EM (2000, 2004, 2008), ledet Nigeria i VM 2010) og tok Island til EM (tap i kvartfinale 2016). Har ledet Norges A-landslag siden februar 2017.

* Aktuell: Forlenget fredag sin kontrakt med Norges Fotballforbund.

– Fungerer glimrende

Sammen med Per Joar Hansen skal Lagerbäck først forsøke å ta Norge til EM-sluttspillet i sommer. Norge spiller mot Serbia på Ullevaal i UEFAs nasjonsliga i mars. Seier der gir «finale» samme sted mot enten Skottland eller Israel noen dager senere. Sluttvinneren får EM-billett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom ikke det går, skal de sammen ta laget gjennom den kommende VM-kvalifiseringen i 2021. Går Norge til VM, forlenges kontrakten automatisk til over sluttspillet i Qatar i november og desember 2022.

Ledelsen i NFF er glad for at trenersituasjonen er avklart i god tid før Norge skal ut i playoffkampen mot Serbia 26. mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at disse herrene (Lagerbäck og Hansen) får ha fullt fokus på mars-kampen uten noen diskusjon om landslagsledelse inn mot den kampen, sa fotballpresident Terje Svendsen på pressekonferansen.

– Teamet rundt A-laget har dokumentert sportslig framgang. Lars har noen lederegenskaper som gir seg utslag i de tilbakemeldinger vi får fra støtteapparat og fra spillerne Vi synes han fungerer glimrende i prestasjonsgruppen, Svendsen.

– Vi må levere

Spillergruppa har uttrykt et sterkt ønske om at Lagerbäck og Hansen forsetter, og ser fram til å fortsette samarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De har lagt et bra grunnlag, og nå blir det opp til oss spillerne å levere på banen så vi kan kvalifisere oss for sluttspill med Norge, sier kaptein Stefan Johansen.

Svensken overtok jobben etter Per-Mathias Høgmo 1. februar 2017, og resultatene har blitt bedre etter at veteranen Lagerbäck overtok.

– Målet er å kvalifisere oss for EM-sluttspillet og deretter VM-sluttspillet i 2022, sier Lars Lagerbäck. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
– Målet er å kvalifisere oss for EM-sluttspillet og deretter VM-sluttspillet i 2022, sier Lars Lagerbäck. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men Norge kom seg ikke til EM via kvalifiseringen. Der tok Spania og Sverige de to plassene fra den norske gruppen.

Helt til juni var Lagerbäck så godt som krystallklar på at han ikke ønsket å forlenge kontrakten som løp til sommeren 2020. Han mente at alderen delvis diskvalifiserte ham.

– Selv om jeg trives veldig godt, vil jeg bli veldig overrasket om jeg fortsetter etter neste sommer. Jeg må se meg selv i speilet og innse at jeg begynner å bli ganske gammel, sa Lagerbäck under en pressekonferanse på Færøyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny kurs

Men utover høsten begynte signalene å endre seg. Lagerbäck var ikke like kategorisk da spørsmålene igjen dukket opp.

Og spillerne gikk stadig oftere ut med støtteerklæringer og rosende ord. Det sjarmerte Lagerbäck og var trolig grunnen til at han snudde.

Unge fremadstormende stjerner som Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Sander Berge ga ham også ekstra kvalitet i troppen.

Lagerbäck har tidligere uttalt at «å være fotballtrener er det eneste jeg kan». Talentet hans har gitt ham suksess i Sverige, Island og Nigeria tidligere.

Norges A-landslag for menn har ikke vært med i et sluttspill siden EM-2000.