Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre

Stine Bredal Oftedal og Norge jakter nytt VM-gull i Spania. Ingen har dominert internasjonal kvinnehåndball mer enn Norge de siste 33 årene.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Stine Bredal Oftedal og Norge jakter nytt VM-gull i Spania. Ingen har dominert internasjonal kvinnehåndball mer enn Norge de siste 33 årene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norge er helt overlegen på medaljetoppen i kvinnehåndball de siste 33 årene. – Ikke le av Thorir Hergeirsson, sier TV3-eksperten Gunnar Pettersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 27 topp tre-plasseringer har Norge flere enn nummer to og tre til sammen. Dette er medaljefangsten (gull i parentes) i OL, VM og EM siden 1986 da Norge fikk sitt gjennombrudd:

1) Norge 27 (12), 2) Russland/Sovjet/SUS 14 (7), 3) Danmark 12 (7), 4) Frankrike 10 (3), 5) Ungarn 9 (1).

Totalt sikret 18 nasjoner medalje i perioden 1986-2018. Sør-Korea har tatt totalt sju medaljer i VM og OL, tre av dem gull. Montenegro, Tyskland og Brasil har vunnet ett gull hver.

Ikke på sofaen

– Dette sier at Norge har gjort mye riktig. Disse medaljene har ikke kommet gratis. Det var en gedigen prestasjon da vi slo gjennom 1986, kanskje en av de største i hele perioden. Da var Øst-Europa intakt og mange nasjoner helt proffe, sier Pettersen til NTB.

Han har 45 år i norske topphåndball som spiller og trener på både klubb- og landslag. For tiden er han i Japan som ekspertkommentator for TV3.

– Etter at Norge begynte å ta gull (det første kom i 1998-EM), har vi klart å forvalte det godt. Det er kjørt ulike prosjekter for blant annet keepere og keivhendte spillere.

– De hviler ikke på laurbærene. Det er jobbet jevnt og trutt. Veldig mange som vinner litt, legger seg ned på sofaen. Så flater det ut og fører til tilbakegang.

Thorirs oppskrift

Pettersen peker på et moment han tror er svært viktig i det norske medaljerushet.

– De respekterer absolutt alle motstandere. De sier aldri, selv om de møter Cuba, at den kampen vinner vi. Det må gjøres en jobb. Jeg tror det er hovedgrunnen til at Norge har holdt seg i toppen over så mange år, sier Pettersen.

– Mange spøker jo litt med at Hergeirsson alltid snakker opp motstanderne uansett hvor svake de er?

– Det er dumt å le av ham. Han er vel verdens mestvinnende trener.

Personvernpolicy