Fotballagenter tjente over fem milliarder i 2019

Det er mange penger å hente for en fotballagent når fotballspillere skifter klubb. Bare i år har det blitt utbetalt over fem milliarder kroner, ifølge Det internasjonale fotballforbundet. Foto: Rui Vieira / AP / NTB scanpix.
Det er mange penger å hente for en fotballagent når fotballspillere skifter klubb. Bare i år har det blitt utbetalt over fem milliarder kroner, ifølge Det internasjonale fotballforbundet. Foto: Rui Vieira / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Fotballagenter verden over har håvet inn over fem milliarder kroner i honorarer dette året, ifølge en ny rapport fra FIFA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) jobber i disse dager med å sette et tak på hvor mye en fotballagent kan tjene når en spiller skifter klubb. En liten kikk på agenthonorarer i 2019 får neppe FIFA til å skifte mening.

En ny FIFA-rapport viser at det i år settes ny rekord i hvor mange penger som finner veien ned i agentens lomme i forbindelse med overganger. Så langt i år har verdens klubber betalt over 5,4 milliarder kroner i agenthonorarer, en økning på rundt 20 prosent sammenlignet med fjoråret, skriver Reuters.

Klubber fra de største fotballnasjonene som står for 80 prosent av summen, det vil si England, Italia, Tyskland, Portugal, Spania og Frankrike.

Noe oppsiktsvekkende er tallene fra Portugal. Der ble det handlet spillere for 1,6 milliarder kroner, mens det ble utbetalt agenthonorarer på hele 527 millioner.

Ifølge rapporten har det i løpet av året funnet sted mer enn 17000 overganger i herrefotball i 2019. I over 3500 av dem har minst én spilleragent vært involvert i handelen.

Personvernpolicy