WADA-utvalg vil utestenge Russland fra all idrett i fire år

Russlands idrettsminister Pavel Kolobkov. Foto: Pavel Golovkin, AP / NTB scanpix
Russlands idrettsminister Pavel Kolobkov. Foto: Pavel Golovkin, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et utvalg nedsatt av Verdens antidopingbyrå ( WADA) foreslår at Russland utestenges fra all idrett i fire år for brudd på dopingreglementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget ledet av briten Jonathan Taylor mener at Russland har neglisjert dopingreglementet over år, skriver The New York Times.

Det nevnte utvalget har over flere år arbeidet med å komme til bunns i russernes bruk av doping og forsøkene på å skjule dopingen for omverden.

Utvalget mener at Russland har manipulert datamateriale som de har gitt fra seg. Hele denne saken baserer seg på rapporten om statsstyrt doping som ble offentliggjort i 2015.

Utvalget har kommet med sin innstilling, og nå er det opp til WADAs styre å ta den endelige beslutningen på hva som skal skje med russisk idrett på styremøtet i Paris 9. desember. (Artikkelen fortsetter under videoen).

Se video: WADA-rapport avdekket utstrakt doping i Russland.

Kan gå glipp av sommer-OL, vinter-OL og fotball-VM

Hvis utvalgets innstilling følges, vil Russland blant annet ikke kunne stille som egen nasjon under de kommende sommerlekene i Tokyo i 2020 og heller ikke i vinter-OL i Beijing i 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De mener at Russland må utestenges fra alle arrangement som har ratifisert WADA-koden, inkludert for eksempel VM i fotball i Qatar i 2022.

I stedet kan enkelte russiske utøvere stille i internasjonale mesterskap under nøytralt flagg, slik det ble praktisert under vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i 2018.

Prøver var manipulerte før de ble avlevert

Hvis Russland blir suspendert kan de heller ikke selv arrangere internasjonale mesterskap i fireårsperioden. Offisielle russiske representanter vil ikke være velkomne i internasjonale mesterskap og konkurranser utenfor landets grenser.

I søkelyset

Russland har lenge vært i søkelyset fordi man mener at landets antidopingbyrå (RUSADA) har fusket med utøveres prøveresultater.

WADA bekrefter innstilling

WADA har bedt om at disse prøvene ble utlevert, men i september kom det fram at prøvene var manipulerte før de ble avlevert.

Det er derfor at landet står foran en historisk hard straff.

WADA bekreftet utvalgets innstilling i en pressemelding sent mandag kveld, men understreket at den endelige avgjørelsen blir fattet på Paris-møtet 9. desember.