Supertalentet uaktuell for verdenscupåpningen – ville uansett takket nei

Therese Johaug vant foran Heidi Weng og Helene Marie Fossesholm på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Therese Johaug vant foran Heidi Weng og Helene Marie Fossesholm på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helene Marie Fossesholm satte de fleste landslagsløperne på plass på Beitostølen lørdag, men har aldri vært aktuell for neste helgs verdenscupåpning i Finland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekreftet landslagstrener Ole Morten Iversen etter at supertalentet fra Eiker gikk inn til tredjeplass i sesongens første distanserenn. Fossesholm hadde til slutt bare suverene Therese Johaug og Heidi Weng foran seg på resultatlista etter 10-kilometeren.

Profiler som Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kari Øyre Slind har klart slått av 18-åringen. Til neste helgs verdenscupåpning i finske Kuusamo er Fossesholm imidlertid ikke aktuell.

Det har hun aldri vært. Selv ikke en seier på Beitostølen lørdag ville endret på det.

– Nei. Med Helene har vi hatt en god plan og lagt en langtidsplan for hva hun skal prioritere i årene framover. Vi har hatt en god dialog med henne, faren og juniortreneren og lagt en grovplan for denne sesongen og årene framover. I henhold til den planen går ikke hun i Ruka, sier Iversen bestemt – og fortsetter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hadde hun ikke gjort om hun hadde vunnet i dag. Hun får sine sjanser ut fra det som passer hennes plan som junior, og det som ellers er rennprogrammet i verdenscupen.

Matches forsiktig

Fossesholm er klar på at heller ikke hun har noe ønske om å gå i Finland.

– Jeg går fortsatt på skole og er inne i mitt siste år, der det er viktig med karakterer. I tillegg har du belastningen med reise også, sier hun – og hevder hun ville svart nei dersom hun hadde fått tilbud om å gå Ruka-rennene.

Landslagstrener Iversen er klar på at supertalentet, som på sommerstid er terrengsyklist i verdenstoppen på juniorsiden, skal matches forsiktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er mest opptatt av at hun skal få en rennplan og et program som er tilpasset det vi tror hun trenger. Sportslig sett er hun kvalifisert, men akkurat når det gjelder Ruka er det uinteressant, sier Iversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fossesholm har ennå et par år igjen av juniortiden. Landslagsledelsen er opptatt av at Eiker-løperen skal ta ett skritt om gangen.

– Det skal vi hjelpe henne med å gjøre, sier Iversen.

Lillehammer-sjanse

Det behøver samtidig ikke gå så lang tid før 18-åringen blir å se i verdenscupen. Overfor NTB bekrefter Iversen at Fossesholm er en klar kandidat til å få gå rennene på Lillehammer 7. og 8. desember.

– Det er aktuelt. Opplagt, sier landslagstreneren.

De tankene deler hovedpersonen.

– Hvis jeg får gå på Lillehammer, er jeg veldig fornøyd, sier Fossesholm.

Hvilke verdenscupmuligheter supertalentet kan få deretter, er imidlertid helt i det blå.

– Hun er junior og har ambisjoner om å gå junior-VM. Da er det en del verdenscuprenn som passer dårlig. I tillegg er hun elev og har skole. Hun kommer nok til å gå flere seniorrenn i vinter, men det blir ikke mange helger hun prioriterer det, sier landslagstrener Iversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være aktuelt med flere verdenscuprenn etter jul, men da er det trangere. Også på hennes program, understreker han videre.

Nærmere Johaug

Fossesholm hevder selv at hun er godt fornøyd med den planen som er lagt for henne.

– Jeg synes de lar meg få prøve meg, men at det ikke blir for mye belastning med reising. Det jeg går glipp av på skolen, må jeg ta igjen selv, sier hun.

Eiker-løperen var ikke slått med mer enn ett minutt og 13 sekunder av Therese Johaug lørdag. Det er rundt ett minutt mindre enn hun var bak langrennssirkusets største stjerne i samme renn for ett år siden.

Opp til Heidi Weng skilte det bare ti sekunder lørdag.