Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»

 Flugstad Østberg: – Ikke alle krav i helseattesten er innfridd
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagstrener Ole Morten Iversen mener det ikke er noen grunn til å frykte at sesongen ryker for Ingvild Flugstad Østberg (29).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er stolt av deg, sa landslagstrener Iversen og ga eleven sin en klem etter at Østberg hadde holdt sin redegjørelse for hvorfor hun ikke kan gå skirenn.

29-åringen fra Østberg fortalte på Beitostølen torsdag at hun ikke hadde passert helsetesten og at hun derfor er ilagt startnekt for de kommende to helgene.

Neste helgs verdenscup i Ruka ryker også, ikke bare helgens åpningshelg.

Østberg slet med stemmen og hadde trøbbel med å holde gråten unna.

– Jeg er mektig imponert over jenta. Hun imponerer på mye, og det hun gjorde i dag var stort, sa Iversen til NTB.

Han mente at hun glatt kunne ha «lurt» seg unna med en mer lettvint variant der skiforbundets medieavdeling hadde sydd sammen en pressemelding mens hun selv bare hadde satt seg i bilen og dratt hjem.

Iversen sier at det ikke er lett for jenter å snakke om disse tingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror kanskje at det er litt vanskeligere på jentesiden å stå fram og innrømme at du har «drete på draget», at du har gått litt over streken og kommet over knivseggen. Innrømme at du har bommet litt. Hos guttene er det mer fandenivoldskhet og kanskje mer lettvinthet rundt ting. Jentene er mer pliktoppfyllende, og alt skal være så strøkent. Det sitter nok lenger inne på jentesiden å innrømme at ikke alt har vært like strøkent.

Tabbe?

– Kan dette karakteriseres som en klassisk tabbe? Som snart 30 år gammel burde hun kanskje ha tatt faresignalene tidligere?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei. Dette er ingen tabbe. Hun har selv valgt å trene mye og vet at hun balanserer på en knivsegg. Hun vet at det er lite som skal til før det bikker over, og det er på en måte en kalkulert risiko det hun driver med.

Iversen sier at trener- og støtteapparatet og de rundt Østberg i ettertid må se på om noe kunne vært gjort annerledes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en totalpakke bestående av fem-seks momenter, og så har det totalt sett blitt litt for mye.

– Går det an å si noe om når hun er tilbake i konkurranser?

– Nei, det har vi ingen peiling på. Hadde hun vært syk, så hadde utsiktene vært dårlige. Men ifølge landslagslege Øystein Andersen er hun ikke sykmeldt. Hun kunne gått skirenn i morgen og kanskje vunnet. Hun er så nær å ha fått helseattesten.

Ikke redd

Ole Morten Iversen tror ikke det går veldig lang før hun er ovenpå og balanserer greit, men vet ikke om det tar en, tre eller fem uker før hun er med igjen.

– Det spørs litt hvilke tiltak hun selv velger å ta. Der får hun gode råd av landslagslegen.

– Du er ikke redd for at sesongen ryker?

– Nei. Gjør hun de rette tingene framover så går hun fort på ski den dagen hun får startnummer på brystet igjen. Det vil ikke ødelegge sesongen om hun må trene litt mindre i en periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iversen tror at slike episoder som dette tærer hardest på det psykiske.

– Rent fysisk kan det hende at hun kommer tilbake og går fortere på ski enn hun noen gang har gjort. Hun tror selvsagt ikke på det selv akkurat nå, men det betyr ikke noe. Hun har trent såpass godt at hun skal tåle dette.

Iversen klarer å se et stort lyspunkt i Østbergs motgang.

– Det positive i dette er at vi har et helseteam som fungerer, og at vi har et verktøy som kan hjelpe utøvere til å unngå at de kommer i et uføre på lengre sikt.