Nå krever Karin (90) sitt OL-gull

I dag er Karin Lindberg 90 år gammel (og heter Lindén til etternavn). I 1948 vant hun hopp, men fikk ingen medalje for å være olympiadens beste. Mer enn 70 år senere ser IOC fortsatt ingen grunn til å tildele henne gull for prestasjonen.
I dag er Karin Lindberg 90 år gammel (og heter Lindén til etternavn). I 1948 vant hun hopp, men fikk ingen medalje for å være olympiadens beste. Mer enn 70 år senere ser IOC fortsatt ingen grunn til å tildele henne gull for prestasjonen. Foto: Ukjent

Karin Lindberg var best under London-OL i 1948, men hun fikk aldri sitt OL-gull for turn-seieren – selv om en mannlig vinner fikk medalje. Nå krever svensken sin rett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I motsetning til i konkurransen for menn, ble det ikke delt ut medaljer for individuelle seire i kvinneturn under OL i 1948. Kvinner måtte nøye seg med heder for en samlet laginnsats.

De siste årenes #MeToo-opprør har fått den nå 90 år gamle svenske turnersken Karin Lindberg til å se det hele i et likestillingsperspektiv. Nå har hun sendt brev til den internasjonale olympiske komité (IOC) og bedt om å få den medaljen hun vant i hopp.

– De lot kvinner konkurrere tre år etter krigen, men ikke på samme vilkår som menn. Ikke vet jeg hvordan de tenkte, sier 90-åringen som nå heter Karin Lindén til avisen Aftonbladet.

Den finske herreturneren Paavo Aaltonen fikk derimot gull for sine individuelle seire i hopp og bøylehest.

Den ære som ble Lindberg til del i London var at hun fikk hoppe én gang til.

På hjemmesidene til Sveriges olympiske komité nevnes ikke urettferdigheten i 1948. De nøyer seg med å slå fast at hun deltok i tre OL, to av dem da gruppegymnastikk var på programmet – 1952 og 1956 – og Sverige vant henholdsvis gull (Helsinki) og sølv (Melbourne).

Etter å ha kontaktet IOC om saken ble hun avvist med et skriv hvor det bare ble fastslått at det ikke var noen grunn til å tildele henne individuelt gull for prestasjonen i 1948.

– Jeg fikk et merkelig svar, sier hun til Aftonbladet om dette.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å få medaljen. Det er vel bare å konstatere at slik var det den gangen og slik ser det fortsatt ut til å være, sier 90-åringen som var 1948-olymiadens beste kvinne i hopp.

Personvernpolicy