Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!

Kevin De Bruyne gratuleres med scoring for Belgia av Youri Tielemans, men Manchester City-spilleren er lite fornøyd med UEFAs opplegg for EM-trekningen. Topprangerte Belgia vet allerede at laget havner i gruppe med Danmark og Russland. Foto: Francisco Seco, AP / NTB scanpix
Kevin De Bruyne gratuleres med scoring for Belgia av Youri Tielemans, men Manchester City-spilleren er lite fornøyd med UEFAs opplegg for EM-trekningen. Topprangerte Belgia vet allerede at laget havner i gruppe med Danmark og Russland. Foto: Francisco Seco, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) bekreftet onsdag seedingen til trekningen av EM-sluttspillet. Den har skapt sterke reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en skandale, for å være ærlig. Fotball er ikke lenger fotball, det er bare business, sa Belgias stjerne Kevin De Bruyne om at VM-bronsevinneren allerede halvannen uke før trekningen vet at de havner i gruppe med Danmark og Russland og må spille to bortekamper.

– Jeg forstår ikke det nye formatet. Jeg har spurt forbundet om jeg i det hele tatt trenger å reise til trekningen, sa Nederlands landslagssjef Ronald Koeman da han fikk vite at det allerede er klart at laget hans møter Ukraina i sluttspillet.

Det er ikke selve seedingen som fører til reaksjoner, men alle føringene som er lagt. EM skal avvikles i 12 ulike land, og alle vertslandene som kvalifiserer seg til sluttspillet skal få spille minst to kamper på hjemmebane i gruppespillet.

Fire av de 12 vertsnasjonene (Italia, England, Tyskland og Spania) er toppseedet, ved siden av Belgia og Ukraina. De fire vertsnasjonene går automatisk inn i gruppen de er med å arrangere. Ettersom UEFA har bestemt at Ukraina av politiske grunner ikke kan havne i gruppe med Russland, er også de to siste toppseedede låst til en gruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningen borte

Danmark er blant lagene som allerede kjenner to av sine tre rivaler i gruppespillet. Trekningen i Bucuresti 30. november avgjør hvem som blir motstander fra laveste seedingsnivå, men også der er det føringer. De fire omspillsvinnerne (som blir klare først i mars) er på det seedingsnivået sammen med Wales og Finland, men Norge kan for eksempel ikke havne i Danmarks gruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fordi EM-verten Skottland er topprangert i omspillet for C-divisjonen og vinneren derfor vil bli styrt inn i gruppa med kamper i Glasgow. Det blir vertsnasjoner i omspillene også for A- og B-divisjonen, og det betyr at det bare er igjen tre alternativer for danskene.

Mest spennende for Åge Hareides lag blir trekningen som avgjør om Danmark eller Russland får spille hjemme i alle tre gruppekamper.

Seedingen

Slik er seedingsnivåene for EM-trekningen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nivå 1: Belgia, Italia, England, Tyskland, Spania, Ukraina.

Nivå 2: Frankrike, Polen, Sveits, Kroatia, Nederland, Russland.

Nivå 3: Portugal, Tyrkia, Danmark, Østerrike, Sverige, Tsjekkia.

Nivå 4: Wales, Finland, omspillsvinner A, B, C og D.

Disse lagene er allerede låst til en gruppe:

Gruppe A: Italia.

Gruppe B: Danmark, Russland, Belgia.

Gruppe C: Nederland, Ukraina.

Gruppe D: England.

Gruppe E: Spania.

Gruppe F: Tyskland.