Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet

Antall mulige finalemotstandere for Norge i kampen om EM-billett er i øyeblikket fem, men fredagens trekning reduserer antallet til to. Landslagssjef Lars Lagerbäck står foran en spennende uke som vil gjøre planleggingen av skjebnekampene i mars litt mer oversiktlig. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Antall mulige finalemotstandere for Norge i kampen om EM-billett er i øyeblikket fem, men fredagens trekning reduserer antallet til to. Landslagssjef Lars Lagerbäck står foran en spennende uke som vil gjøre planleggingen av skjebnekampene i mars litt mer oversiktlig. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

At Norge møter Serbia i semifinale har de fleste fått med seg, men nå er det klart hvilke fem lag som kan bli motstander i en finale om EM-plass i fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag reduseres antallet til to. Da avgjøres det ved trekning hvem av Bulgaria, Israel, Ungarn og Romania som møter Skottland borte i den andre semifinalen.

De fire ble alle gruppetoere i C-divisjonen i fjorårets nasjonsliga, og ingen av dem greide å kvalifisere seg direkte til EM. De tre som ikke havner i omspillet for C-divisjonen blir i stedet Islands rivaler i sluttspillet for A-divisjonen. Island var nemlig eneste lag fra den divisjonen som ikke sikret EM-billett gjennom kvalifiseringen.

Bulgaria, Israel og Romania var allerede omspillsklare, men Ungarn sluttet seg til dem tirsdag da 0-2-tapet i Wales gjorde at den 20. og siste EM-billetten i den ordinære kvalifiseringen gikk til waliserne.

Dermed er det en mulighet for at Norge kan få et gjensyn med nasjonen som i 2015 vant begge omspillskampene og snøt Norge for EM-plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spennende trekning

Fredagens trekning i Nyon avgjør også hvem som får hjemmefordel i finalen. Skottland og Norge spiller hjemme i semifinalene fordi de resultatmessig gjorde det best av gruppevinnerne, men hjemmefordel i finalen avgjøres ved ren trekning.

Siden EM-sluttspillet neste år skal avvikles i 12 byer i like mange land, og alle hjemmelag som kvalifiserer seg skal få spille minst to gruppekamper på hjemmebane, er det klart at Norge i mars kjemper om plass i EM-gruppe D, der kampene spilles på Hampden Park i Glasgow og på Wembley i London. Årsaken er Skottlands deltakelse i omspillet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

England har ved å kvalifisere seg direkte vunnet rett til å spille alle tre gruppekamper på Wembley, mens Skottland spiller for retten til å spille to ganger hjemme. Om Norge tar EM-plassen, får laget to kamper i Glasgow og en (mot England) i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Ungarn og Romania skal arrangere EM-kamper neste sommer, og begge er kandidater til å trekkes inn i C-divisjonsomspillet. Men fordi Skottland er høyest rangerte lag vil omspillet primært styres inn i gruppe D likevel. Bare om Ungarn eller Romania vinner omspillet vil de havne i gruppe F (med kamper i Budapest) eller C (med kamper i Bucuresti).

Komplisert planlegging

Lars Lagerbäck har mange baller i lufta i oppkjøringen til semifinalen 26. mars og forhåpentligvis finalen fem dager senere. Han skal legge en plan for å slå en sterk semifinalemotstander, planlegge for en finale og dessuten for et sluttspill som forhåpentligvis følger bare et par måneder senere.

– Om vi kvalifiserer oss, havner vi i Skottland og England. Å vite det er en fordel for oss i planleggingen, sa Lagerbäck søndag.

Han har for lengst begynt kartleggingen av semifinalemotstander Serbia, men fra og med fredag kan han begynne å se også på de mulige finalemotstanderne, som da vil være redusert til to: Skottland og en av de fire nasjonsligatoerne.

Bulgaria ble toer bak Norge i fjorårets nasjonsliga, Romania endte på plassen bak Norge i EM-kvalifiseringen. Målet er å sørge for at rivalene fortsetter å ende bak Norge i kampen om en av de fire siste EM-billettene.