35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge

Alexander Sørloth pyntet på Norges sterke hjemmestatistikk med to mål mot Færøyene fredag. Her gratuleres han av Omar Elabdellaoui og Joshua King. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Alexander Sørloth pyntet på Norges sterke hjemmestatistikk med to mål mot Færøyene fredag. Her gratuleres han av Omar Elabdellaoui og Joshua King. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nå er det klart at Norge må ty til nasjonsligaomspillet i jakten på EM-plass. Der blir hjemmestyrken et viktig våpen, om laget unngår flere vanviddsminutter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges hjemmestyrke under Lars Lagerbäck ville gitt matchball og sannsynlig EM-plass om det ikke var for en syk halvtime fordelt på to kamper i vår. Det kostet Norge fem poeng i forhold til hver av de viktigste rivalene og ødela kvalifiseringen for det norske laget.

Norge ledet 2-0 til det 70. minutt mot Sverige i mars og til det 77. minutt mot Romania i juni, men kampene endte henholdsvis 3-3 og 2-2. Det ga fire tapte norske poeng og ett ekstra for hver av rivalene.

Hadde Norge greid å hale i land seieren i de to kampene, og alle andre kamper i gruppa hadde endt som de gjorde, ville Norge trengt bare ett poeng på Malta mandag for å bli EM-klar.

I stedet kunne Sverige feire EM-plass fredag, etter at Spania tidligere ble gruppevinner. Norge må støtte seg til nasjonsligaomspillet i jakten på å avslutte 20 års sluttspilltørke. Semifinalen spilles på Ullevaal 26. mars. Der er Norge ubeseiret i 15 kamper (10 seirer, 5 uavgjorte).

Fakta om Norges hjemmestatistikk i fotball

Norges landslag i fotball for menn er ubeseiret i sine 15 siste hjemmekamper:

* 2016: San Marino 4-1

* 2017: Tsjekkia 1-1, Sverige 1-1, Aserbajdsjan 2-0, Nord-Irland 1-0

* 2018: Australia 4-1, Panama 1-0, Kypros 2-0, Slovenia 1-0, Bulgaria 1-0

* 2019: Sverige 3-3, Romania 2-2, Malta 2-0, Spania 1-1, Færøyene 4-0

* Totalt: 15 kamper. 10 seirer, 5 uavgjorte (mål 30-10)

* Den første kampen i rekka ble spilt under Per-Mathias Høgmo, de 14 siste under Lars Lagerbäck. Forrige hjemmetap var 0-3 mot Tyskland 4. september 2016

* Landslaget er halvveis til rekorden. Fra 1991 til 1998 var Norge ubeseiret i 30 hjemmekamper (20 seirer, 10 uavgjorte, mål 68-14). De 29 første i den rekka ble spilt under Egil «Drillo» Olsen, den siste under Nils Johan Semb

* Neste hjemmekamp blir semifinalen i nasjonsligaomspillet om EM-plass. Den spilles 26. mars

Kilde: NTB

35-dobling

Norge har spilt 21 timer fotball på hjemmebane under Lagerbäck og har sluppet inn 10 mål. Akkurat halvparten (5 mål) kom i de siste 21 minuttene mot Sverige og de siste 14 mot Romania.

I de 35 minuttene slapp Norge inn et mål i snitt hvert 7. minutt, mot hvert 245. minutt i alle andre perioder av Lagerbäcks Ullevaal-kamper. Det er en 35-dobling av hyppigheten.

– Det er veldig ergerlig at vi mistet 2-0-ledelse og kastet bort fire poeng i de kampene, men nå er det bare å legge bort det og konsentrere oss om det som venter, sa Alexander Sørloth til NTB denne uka.

Serbia blir motstander i semifinalen om ikke europamester Portugal dummer seg ut mot Luxembourg søndag og serberne tar seg forbi med seier over allerede EM-klare Ukraina. Serbia er en skarp motstander, men overkommelig om Norge unngår defensiv kollaps.

Trekninger

I den andre semifinalen spiller Skottland hjemme mot en fortsatt ukjent motstander. Finland, som var fjerde gruppevinner i nasjonsligaens C-divisjon, sikret EM-billett fredag. Dermed rykker et annet lag opp og tar den siste semifinaleplassen. I øyeblikket ligger det an til loddtrekning mellom Bulgaria, Israel og Romania.

Alle er mulige finalemotstandere for Norge 31. mars, i direkte avgjørende kamp om EM-plass. Hvem som får hjemmefordel i finalen avgjøres ved trekning fredag 22. november.

Åtte dager senere foretas trekningen av selve EM-sluttspillet. Det ligger an til at vinneren av nasjonsligaomspillet for C-divisjonen plasseres i gruppe D, der kampene skal spilles i Glasgow og London, fordi Skottland skal få spille hjemme dersom laget kvalifiserer seg.

Det betyr i så fall at Norge i mars spiller semifinale og kanskje finale om retten til å spille EM-fotball på Wembley og Hampden Park.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden