Nest-Sotra ble taperen i kvalikdrama, HamKam reddet Sogndal

Sogndal-trener Eirik Bakke kunne glede seg over kvalikplass. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

KFUM, Sogndal, Kongsvinger og Start spiller kvalifisering til neste års eliteserie i fotball. For Nest-Sotra endte avslutningsrunden i 1. divisjon i nedtur.

Start var klare for kvalifiseringsspill allerede før lørdagens kamper, mens fire lag kjempet om de tre øvrige plassene. Til slutt sto Nest-Sotra igjen som den store taperen.

Det sørget HamKams Jo Nymo Matland for, da han scoret på frispark mot hordalandsklubben tre minutter på overtid. 3-2-scoringen som ga hjemmelaget seieren på Hamar sendte Nest-Sotra ut av kvalifiseringsspillet til neste års eliteserie.

I Oslo kunne Eirik Bakkes Sogndal-mannskap puste lettet ut. Laget fra saftbygda avsluttet med bortekamp mot kvalikrival KFUM og kom under fire minutter før pause da Abdul-Basit Agouda sendte hjemmelaget i ledelsen. Det ble kampens eneste mål.

Uten Nymo Matlands overtidsmål på Hamar, ville dermed Sogndal måttet se den kommende kvalifiseringen fra sidelinjen.

KIL-jubel

Kongsvinger var på sin side utenfor kvalifiseringsplassene i forkant av lørdagens serieavslutning, men på bortebane mot Jerv tok hedmarksklubben de tre poengene som trengtes for å gjøre noe med det.

Martin Lundal fikset ledelse for gjestene før minuttet var spilt, og Simon Marklund fastsatte sluttresultatet til 2-0 etter en snau halvtimes spill i første omgang.

Dermed kan Kongsvinger, Start, KFUM og Sogndal fortsatt gjøre seg håp om spill i neste års eliteserie.

Kvalifiseringen som nå venter innledes med at Kongsvinger møter Sogndal på hjemmebane. Vinneren av det oppgjøret skal møte KFUM Oslo i Oslo.

I kamp tre møter Start vinneren av oppgjøret mellom KFUM og Kongsvinger/Sogndal, før det beste laget i kvalifiseringen skal ut i kamp mot laget som ender på kvalikplass i eliteserien.

Toppkamp

Allerede opprykksklare Sandefjord og Aalesund møttes i siste serierunde lørdag. Torbjørn Agdestein ble frontfiguren i AaFKs 3-1-seier med to scoringer.

Dermed endte sunnmørsklubben med 79 poeng på veien mot eliteserien. Avstanden ned til Sandefjord på plassen bak ble til slutt 14 poeng.

I bunnen av tabellen var det allerede klart at Skeid og Tromsdalen rykket ned. Førstnevnte avsluttet likevel med målfest og 5-4-seier borte mot Raufoss, mens Tromsdalen røk 0-2 for Ull/Kisa.