WADA varsler Russland-avgjørelse i november, rapporter om hacking

Russland idrettsminister, Pavel Kolobkov.
Russland idrettsminister, Pavel Kolobkov. Foto: Pavel Golovkin / AP

Verdens antidopingbyrå ( WADA) regner med å ta en avgjørelse om mulig manipulasjon med russiske dopingopplysninger i slutten av november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i starten av september at WADA innledet undersøkelsen av en rekke uoverenstemmelser i dopingdata som de har mottatt fra Russland. Antidopingbyrået opplyste mandag at de har mottatt svar på en lang rekke detaljerte og tekniske spørsmål.

Russlands idrettsminister, Pavel Kolobkov, sa tidligere i oktober at de hadde avgitt sine svar til WADA.

WADA har advart om "hardest mulige sanksjoner" om det er blitt bedrevet manipulasjon av utlevert datamaterial. I verste fall risikerer Russland å bli utestengt fra neste års sommer-OL i Tokyo.

Tidligere i år mottok WADA tusenvis av dokumenter og prøver fra et laboratorium i Moskva der det angivelig skal ha funnet sted statsstøttet doping i en årrekke.

Fikk delta i Rio-OL i 2016

I 2015 ble Russland ekskludert av WADA etter at en rapport om doping i russisk friidrett hadde konkludert om systematisk og statsstøttet doping.

Likevel fikk Russland delta i Rio-OL i 2016, men i friidretten har Russland hatt karantene fra 2015. Heller ikke i årets friidretts-VM i Qatar fikk Russland delta. Kun enkelte russere fikk lov til å konkurrere under nøytralt flagg.

Det gjør det ikke lettere for Russland at New York Times skriver om at Microsoft har meldt om et nytt russisk dataangrep på en rekke internasjonale idretts- og antidopingorganisasjoner. Avisen skriver at angrepet startet 16. september, og at det er sporet tilbake til en hackergruppe som har gått under aliaset "Fancy Bear".

Travis Trygart, leder for USAs antidopingbyrå (USADA), sier at deres organisasjon opplevde forsøk på passordangrep tidligere denne måneden. Han sier at ingenting slapp igjennom.

Personvernpolicy