Uavgjort i rivaloppgjøret - NFF-topp reagerer

Bluss og fyrverkeri sto på menyen da Lillestrøm og Vålerenga spilte 0-0 lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

To ganger ble oppgjøret mellom Lillestrøm og Vålerenga stoppet på grunn av uro på tribunene. Fotballforbundet kaller det «et trist kapittel i norsk fotball».

Det var ikke det sportslige som havnet i fokus under 0-0-kampen på Åråsen lørdag. To ganger måtte kampen stanses.

Kaoset var heller ikke over etter at dommer Tommy Skjerven hadde blåst av for full tid. TV-bilder viste at Vålerenga-supporterne kastet bluss inn i én av leilighetene i Åråsen-anlegget på vei ut arenaen.

I tillegg gikk fyrverkeri av mens Eurosport intervjuet LSK-trener Jörgen Lennartsson og Fredrik Krogstad etter kampslutt. I Norges Fotballforbund (NFF) reageres det skarpt på det som skjedde.

– Dagens hendelser på Åråsen er overraskende, skuffende og uakseptable. I løpet av helgen og fram til første arbeidsdag i neste uke må vi skaffe oss mest mulig oversikt over det som er et trist kapittel i norsk fotball, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund til VG.

Stoppet to ganger

Det målløse oppgjøret ble stoppet for første gang etter bare noen få minutters spill av dommer Tommy Skjerven. Da hadde flere bluss og annet fyrverkeri blitt kastet inn på banen.

Trenerne Ronny Deila og Jörgen Lennartsson ble involvert i samtalene som deretter ble avholdt inne på gressmatta.

Etter rundt fem minutters opphold ble kampen igangsatt igjen. Samtidig ble det opplyst over høyttaleranlegget at kampen ville bli blåst av dersom ytterligere ett bluss ble kastet inn på banen.

Etter en drøy halvtime havnet på ny flere bluss inne på gresset ved Vålerengas supportere. Igjen ble kampen stoppet, i påvente av at fyrverkeriet skulle fjernes.

Alt tyder på at episodene vil få etterspill. Daglig leder Robert Lauritsen erkjenner at det skjedde hendelser man gjerne skulle vært foruten.

– Alt som er ulovlig på stadion, er ikke noe LSK støtter på noen måte. At en 0-0-kamp kan samle så mye mennesker, skape spenning og sørge for fantastisk ramme, er jo egentlig det vi ønsker i norsk fotball. Men bluss, pyro og knallskudd er ikke lov på stadion, og dette er da ikke noe vi kan støtte, sier han til VG.

– De lager liv, de skal ha det. Men når man må avbryte, er ikke det noe særlig. Det er jeg ikke noe glad i. Men det er kult at de lager liv, sier Lillestrøm-spiller Fredrik Krogstad til Eurosport.

Trusselen om at kampen ville bli blåst av ble imidlertid ikke satt ut i livet.

Sjansefattig og tett

Da kampen omsider var i gang igjen, var Lillestrøm bare centimeter unna å ta ledelsen etter 38 minutter. Daniel Gustafsson dro seg inn i banen og banket til med venstrefoten, men skuddet gikk like utenfor.

På overtid av overtiden i første omgang fikk midtstopper Pierre Kanstrup skutt etter en corner, men forsøket gikk over mål til LSK-keeper Marko Maric.

Ellers var det langt mellom sjansene på Åråsen, og det var blussene fra tribunen som stjal all oppmerksomheten de første 45 minuttene.

Etter pause forløp kampen uten nye avbrudd som følge av uro på tribunene.

Traff stolpen

Lillestrøm var heldige etter drøye timen da ballen smalt i stolpen bak Marko Maric. Magnus Lekven fikk stå upresset og skyte fra 14 meter, men ballen traff treverket bak LSKs målvakt.

Så ble skuddet til Herolind Shala blokkert av en oppofrende Joonas Tamm, før Mayron George prøvde å plassere ballen i lengste med høyrefoten. Der var Maric nede og reddet.

Dermed endte det målløst i rivaloppgjøret på Lillestrøm.

– Det var en drit kjedelig fotballkamp, så det var greit med 0–0. Det var to lag som visste viktigheten av kampen. Vi klarer ikke å skape nok, og da fortjener vi ikke å vinne heller, sa Krogstad.

Før søndagsrunden i Eliteserien ligger Vålerenga på niendeplass med 30 poeng, mens Lillestrøm er nummer elleve med poenget mindre. Hjemmelaget i gult har nå gått sju kamper på rad uten å vinne.

Aktuelt: Lokaloppgjøret på Åråsen stoppet to ganger etter kasting av fyrverkeri