IOC vil flytte maraton fra Tokyo

Håvard Haukenes forsøke å kjøle seg mest mulig under VM i Doha. Nå vil IOC flytte maraton og kappgang fra Tokyo til Sapporo under OL neste år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Håvard Haukenes forsøke å kjøle seg mest mulig under VM i Doha. Nå vil IOC flytte maraton og kappgang fra Tokyo til Sapporo under OL neste år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale olympiske komité (IOC) ønsker å flytte maraton- og kappgangøvelsene under OL fra Tokyo til Sapporo for å unngå heteproblematikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IOC viser til at temperaturen i Sapporo, som ligger 800 kilometer nordover på Hokkaido-øya, er fem-seks gradere lavere på det tidspunktet maraton- og kappgangøvelsene er planlagt avviklet – i slutten av juli og begynnelsen av august.

Sapporo har også vært OL-by, da byen var vertskap for vinter- OL i 1972.

Et IOC-utvalg med ansvar for hete- og værproblemer i OL, som skal gå fra 24. juli til 9. august, mener maraton og kappgang er øvelser som vil utsette utøverne for ekstreme heteproblemer.

Maratonøvelsene skal etter planen starte kl. 06.00 på morgenen lokal tid.

IOC-president Thomas Bach sier at hensynet til utøvernes helse har høyeste prioritet. Det er allerede foreslått en rekke tiltak for å møte utfordringene med sterk varme og høy luftfuktighet.

Under friidretts-VM i Doha ble maraton- og kappgangøvelsene arrangert fra midnatt, men likevel var det i 38 graders varme. Det er ventet minst like høye temperaturer i Tokyo neste år.

IOC skriver i en pressemelding at forslaget om å flytte øvelsene til Sapporo skal diskuteres med arrangørbyen Tokyo, Japans olympiske komité og rettighetshaverne til TV-sendingene på et møte i slutten i et møte 30. oktober.